Kunstgrasveld stap dichterbij gekomen

De gemeenteraad stelt dit jaar €50.000,- beschikbaar om bij Texel'94 een kunstgrasveld aan te leggen. De raad is bereid ruim om te gaan met de huur die Texel'94 voor het veld moet betalen.

CDA, GroenLinks, VVD, Fractie Hoogerheide en Texel 2010 stemden woensdagavond tijdens de raadsvergadering in met het initiatiefvoorstel van PvdA en ZZP Texel (Marjan de Groot) om Texel'94 tegemoet te komen.

Texels Belang, D66 en Fractie Waerts stemden tegen het voorstel. Zij gaven aan niet tegen een kunstgrasveld te zijn, maar hadden wel moeite met de financiële onderbouwing. Volgens Willem Vlas (Texels Belang) was het een ander verhaal geweest als het bedrag van €50.000,- en de ruime omgang met de huur niet in het voorstel waren genoemd.

De €50.000,- wordt dit jaar gedekt uit de algemene reserves waarvan het college recent liet weten dat de ondergrens van €2 miljoen is bereikt. De verdere jaarlasten van het veld worden opgenomen in de begroting voor 2015-2018. De realisatie van een kunstgrasveld kost naar verwachting een paar ton.

De ruime omgang met de huur betekent dat Texel'94 niet hoeft te voldoen aan de zogeheten 70/30-regeling die inhoudt dat een club voor een gemeentelijke sportveld 30 procent van de kosten betaalt en de gemeente de rest.

Volgens de partijen die het voorstel van PvdA en ZZP Texel steunden, mag voor Texel'94 een uitzondering worden gemaakt omdat de club door de bouw van het gemeentehuis en Stayokay nooit een vierde veld heeft kunnen aanleggen. Vasthouden aan de 70/30-regeling was voor Texel'94 geen optie, omdat een kunstgrasveld met hogere kosten gepaard gaat en dan zou de voetbalclub op extra huurkosten worden gejaagd.

De VVD had nog een motie klaarliggen om de 70/30-regeling om te zetten in een 85/15-regeling om huurders van gemeentelijke gebouwen en gronden in het algemeen ruim te behandelen, maar de partij trok die motie in. Volgens Jur Schuiringa is de bespreking van de begroting voor 2015-2018 later dit jaar een beter moment voor die motie.

Het intrekken betekende dat een amendement van Fractie Waerts automatisch verviel. Nico Waerts had in navolging van de VVD voorgesteld dat verenigingen die accommodatie huren die niet van de gemeente is ook van de beoogde 85/15-regeling zouden profiteren oftewel ook meer subsidie van de gemeente zouden krijgen. 'Dit voor een zo eerlijk mogelijke toepassing van de regel.'

Het raadsbesluit betekent niet dat er binnen nu en een paar dagen bij Texel'94 een kunstgrasveld wordt aangelegd. Wethouder Hennie Huisman liet weten dat zij op 12 maart overleg heeft met gemeenten waarmee Texel een sportconvenant heeft gesloten en dan wordt gesproken over de aanschaf van kunstgrasvelden.

De wethouder liet na afloop weten goed uit de voeten te kunnen met het raadsbesluit. Tijdens de bespreking gaf ze aan dat ze het ook niet erg had gevonden als de raad nog even had gewacht totdat ze een financiële onderbouwing voor een kunstgrasveld had kunnen presenteren.