'Maak vaart met plan Nesland'

De dertiende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: Woonstede Nesland.

'Schiet een beetje op met het bestemmingsplan.' Dat is de strekking van een motie die GroenLinks, VVD, Texel 2010, CDA en D66 in de raadscommissie van 5 juni 2012 ter sprake brengen. De partijen hopen zo het college aan te sporen het nieuwe bestemmingsplan voor de 35 woningen van Woonstede Nesland in Den Burg op de agenda van de raadsvergadering van 18 juli 2012 te plaatsen.

De partijen vrezen dat er anders teveel vertraging ontstaat voor het project waarvoor de ANBO, Duin Bouwbedrijf en de Rabobank (later aangevuld met Leenders Architecten uit Veghel) eind 2010 de basis leggen tijdens de manifestatie Langer Zelfstandig Wonen. Op 20 december 2011 legt het college een concept van het nieuwe bestemmingsplan ter visie, maar daarna zien GL, VVD, Texel 2010, CDA en D66 het plan niet meer terug voor behandeling in de raad en toekomstige bewoners trekken bezorgd aan de bel.

De aansporingsmotie leidt op 5 juni 2012 tot een botsing tussen Rikus Kieft (GroenLinks) en wethouder Eric Hercules van de PvdA. Volgens Kieft is er bij het college soms 'stoom en kokend water nodig' om zaken in beweging te krijgen. Hercules noemt de motie overbodig en stelt dat het bestemmingsplan Woonstede Nesland op een haar na klaar is.

De wethouder wekt de indruk dat de partijen zich hebben laten leiden door de toekomstige bewoners, waarna Kieft meldt dat toekomstige bewoners uit bezorgdheid over de voortgang zelfs bij raadsleden thuis komen om te praten. Nils Lely (PvdA) neemt het op voor Hercules en vindt de raad het college niet in de nek moet springen als het bezig is zaken te regelen. Volgens Hercules is het zelfs nog nooit zo snel gegaan een bestemmingsplan te wijzigen.

De motie wordt in de raadsvergadering van 20 juni teruggetrokken, omdat wethouder Hercules toezegt dat Nesland op 18 juli op de agenda staat. Dat gebeurt en de raad stemt die avond unaniem in met het bestemmingsplan. D66 complimenteert Ger Praamstra van de ANBO voor de rol die hij heeft gespeeld om de zaken voor elkaar te krijgen. In december 2012 start de bouw en in oktober 2013 worden de eerste acht woningen opgeleverd. Begin 2014 start de tweede fase met de bouw van zeven woningen.

Woonstede Nesland is uiteindelijk één van de weinige bouwprojecten die in de periode 2010-2014 van de grond komen. Er zijn diverse projecten in voorbereiding, maar daarbij is het nog niet concreet tot het bouwen van huizen gekomen.