Paardenhouder

voor de rechter

De politierechter in Haarlem heeft een 70-jarige paardenhouder op Texel veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van €7.500,-. Ook het aantal dieren dat hij voortaan mag houden is aan een maximum gebonden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haalde eind januari vorig jaar bij de man 33 vervuilde en verwaarloosde paarden weg. NVWA-inspecteurs meldden dat ze de dieren in ondervoede toestand aantroffen en dat de paarden tot aan hun buik waren besmeurd met mest, geen droge ligplaats hadden en een veel te krappe stalling. Twee van de dieren hadden een wond die ernstig was gaan ontsteken.

Het bezoek van de NVWA en de Dierenpolitie vorig jaar betrof een hercontrole. Bij de paardenhouder waren al eerder tekortkomingen geconstateerd die te maken hadden met slechte voeding en het ontbreken van diergeneeskundige verzorging. Bij de hercontrole werd gekeken of de Texelaar zich hield aan de afspraak dat hij de dieren beter zou verzorgen.

De NVWA startte zelf al een bestuursrechtelijke procedure tegen de paardenhouder. Daarnaast besloot het Openbaar Ministerie hem strafrechtelijk aan te pakken. Naast de voorwaardelijke geldboete bepaalde de politierechter dat hij voortaan maximaal tien dieren mag houden. Hij mag de komende twee jaar op geen enkele manier over de schreef gaan, anders moet hij de boete alsnog betalen.

Dat bedrag komt dan bovenop de €2.500,- die de paardenhouder alsnog moet betalen naar aanleiding van een veroordeling op 19 december 2012. Toen legde de politierechter hem een boete op van €5.000,-, waarvan de helft voorwaardelijk. Omdat hij de bepalingen van dat vonnis overtrad, moet hij het voorwaardelijke deel alsnog aan de staat voldoen.

Dwangsom dreigt

voor 'Californië'

Het college heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaren van appartementencomplex Residentie Californië. Er wordt nog niet voldaan aan de brandveiligheidsvoorschriften. Er moet een brandmeldinstallatie worden geplaatst, een ontruimingsplan komen en defecte transparanten (verplichte aanduidingen van vluchtwegen en nooduitgangen) moeten worden gerepareerd. Tijdens een controle is het beheer hier volgens b en w op gewezen, maar nog zonder resultaat. Het college heeft nu een deadline gesteld, op elke dag overschrijding staat een dwangsom van €1090,- per dag.