D66: 'Meierblis als cultureel erfgoed benoemen voor behoud.'
D66: 'Meierblis als cultureel erfgoed benoemen voor behoud.' Foto: Jitty Leyen

'Betere aansluiting school en werk'

De meierblis als cultureel erfgoed, een wandelpad rond Den Burg, stimulering van frisfeesten en een discussie over de voor- en nadelen van het legaliseren van drugs.

Het zijn enkele punten in het verkiezingsprogramma van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart. De partij breekt onder meer een lans voor het ondernemerschap op het eiland. Gepleit wordt voor de komst van ondernemersdossiers en een ondernemersloket bij de gemeente. 'Ondernemerschap gedijt bij een toegankelijke en aanspreekbare overheid.'

Op het gebied van onderwijs pleit D66 voor een betere aansluiting tussen scholing en de arbeidsmarkt op het eiland. Samenwerking zou er toe kunnen leiden dat basisonderwijs, voortgezet onderwijs en arbeidsmarkt met elkaar op één lijn komen te liggen. Scholen moeten optimaal gebruik kunnen maken van ICT-voorzieningen, zodat E-learing kan toenemen. De democraten vinden ook dat er weer scholingsprogramma's voor volwassenen moeten komen. 'Voor D66 betekent onderwijs een leven lang leren.'

De partij noemt het strand een visitekaartje dat moet worden schoongehouden en dichtslibbing van het landschap moet voorkomen worden. Vrijkomende agrarische bebouwing wordt genoemd als mogelijke plek om (startende) ondernemers dan wel ambachtelijke bedrijven een plek te bieden. Wat de woningbouw betreft, zou er moeten worden gebouwd naar behoefte en die bestaat uit sociale huur- en betaalbare koopwoningen.

Met een discussie over de voor- en nadelen van legalisering van drugsgebruik hoopt D66 verder te komen in de drugsproblematiek die op het eiland speelt. Er wordt gepleit voor minimaal twee wijkagenten op het eiland en voor handhaving van het huidige aantal agenten dat in de zomermaanden op Texel is.

De partij vindt dat raad en college voor het contact met de bevolking meer gebruik moet gaan maken van social media en in het algemeen wordt gesteld dat D66 vertrouwen heeft in de eigen kracht van mensen en streeft naar een duurzame en harmonieuze samenleving.

Het gehele partijprogramma van D66 is te vinden op www.d66texel.nl.