Schieten op replica's bij de Winteranimal van de Eilandschutters.
Schieten op replica's bij de Winteranimal van de Eilandschutters. Foto: Olga Ellen

Schieten in bos- en duingebied

Handboogschutters uit het hele land trokken zaterdag en zondag door het bos- en duingebied nabij Paal 21.

Daar werd de jaarlijkse Winteranimal van handboogvereniging de Eilandschutters gehouden. Verdeeld over drie zogeheten lussen waren 36 doelen in het bos- en duingebied en op camping Kogerstrand opgesteld. De doelen waren grote en kleine replica's van dieren waarop de deelnemers moesten schieten. Zaterdag werden als gevolg van de storm 12 doelen uit de wedstrijd gehaald, maar op de overige 24 doelen kon gewoon worden geschoten. Als gevolg van de storm werden uit voorzorg ook niet alle tenten op de centrale plek op het parkeerterrein opgebouwd. De schutters lieten zich niet door de wind ontmoedigen. Zaterdag deden er 171 mensen mee aan het toernooi en zaterdag waren er circa tweehonderd schutters. De meesten kwamen van de overkant. Er waren ook schutters uit Duitsland en één uit IJsland. Leden van de Eilandschutters zelf hielpen mee het toernooi aan diverse kanten te begeleiden. Er werd geschoten met historische bogen (de longbow), recurve en compound.

De doelen waren zo uitgezet dat wandelaars tijdens het toernooi onbekommerd door het bos ten noorden van De Koog konden lopen. In september volgt een nieuw toernooi nabij Paal 21. Dan houden de Eilandschutters voor de tweede keer het Nederlands Kampioenschap Handboogschieten 3D. Dat is eveneens schieten op replica's van dieren. In 2011 was de handboogvereniging ook al gastheer van het NK waarvoor honderden handboogschutters naar het eiland kwamen.

Toertocht ATB

Robbenoordbos

Scouting Die Robben uit Wieringerwerf houdt zondag 16 maart een mountainbike toertocht van 40 kilometer door het Robbenoordbos en het Dijkgatsbos bij Wieringerwerf. De start is tussen 9.00 en 10.00 uur vanaf het clubgebouw van Scouting Die Robben aan de Pr. Irenestraat 19a te Wieringerwerf. Voor de deelnemers is er onderweg drinken en een versnapering.