Dirk Leegwater aan stoot bij het Libre. Dankzij winst in de finale tegen Judo Vriens won hij de Cor Hoogeboombokaal.
Dirk Leegwater aan stoot bij het Libre. Dankzij winst in de finale tegen Judo Vriens won hij de Cor Hoogeboombokaal. Foto: Gerard Timmerman

Spanning in finales

biljartkampioenschap

Spanning en concentratie in dorpshuis De Hof waar zondag de finales van het Texels biljartkampioenschap werden gespeeld. 111 Deelnemers speelden op zeven biljarts de afgelopen tien dagen circa 500 partijen. 

Veel bekende gezichten op het het jaarlijkse kampioenschap in De Koog, waar werd gespeeld in het bandstoten (om de Jan Zoeteliefbokaal), het libre (Cor Hoogeboombokaal) en het driebanden. Voor een eerlijke strijd tussen biljarters met uiteenlopende gemiddelden, werd gespeeld in klassen, zodat mindere en betere biljarters elkaar aan het biljart troffen. De finalepartijen die zondag werden gespeeld moesten concurreren met het schaatsenrijden op de Olympische Spelen. Desondanks was de publieke tribune redelijk gevuld. Zo kwam het dat tijdens het tikken van de ballen en het bijbehorende geroezemoes bij een succesvolle stoot of een misser, op de achtergrond ook zachtjes de tv-commentator tijdens de 1500 meter voor vrouwen was te horen. Want ook daar stond heel wat op het spel. In de zesde klasse libre bleek nieuwkomer Santiago Gonzales te sterk voor Adrie Rentenaar. In een rechtstreeks duel versloeg Gonzales Rentenaar in vijftien beurten met 15-13, een gemiddelde van 0,60. Christa Kamminga werd derde door Jan Klok te verslaan. In de vijfde klasse was Judo Vriens heer en meester over resp. Piet Daalder en Willem Witte. Vriens deed dit door twee partijen te spelen met een gemiddelde van 0,9756. Harm de Vries domineerde de vierde klasse. In de poulewedstrijden haalde hij met een gemiddelde van 1,66 al het maximale aantal punten. In de finalepartijen was hij Martijn Former (tweede) en Ab Middelbos (derde) de baas. Dirk Leegwater deed in de derde klasse van zich spreken. Door in de poulewedstrijden een gemiddelde van 2,35 te spelen 'verpletterde' hij zijn tegenstanders op overtuigende wijze. In een rechtreeks duel met Jan Burgman trok Leegwater ook hier aan het langste eind. In vijftien beurten (gem. 2,66) stootte hij zijn veertig caramboles bij elkaar. Hans Beverdam behaalde ten koste van Ries de Winter de derde plaats. In de tweede klasse stootte Henk de Ruyter de meeste wedstrijdpunten bij elkaar. Met een ietwat tegenvallend gemiddelde van 2,29 hield hij Richard Dekker (gem. 2.06) en Gijs Berger (gem. 1.90) achter zich. In de eerste klasse liet Marc Prins zich wederom gelden. Met het maximale aantal wedstrijdpunten en een gemiddelde van 5.07 was hij onverslaanbaar. Prins en Frans Bik haalden met 35 caramboles de hoogste serie van het toernooi. Met een gemiddelde van 4.27 werd Bik tweede. Kevin Knol (gem. 3,36) eindigde als derde. In de finale van het bandstoten was Jack Bruin te sterk voor Richard Daalder. Hij won in zestien beurten met een gemiddelde van 1,25 de Jan Zoeteliefbokaal.

Uitslagen: 6e klasse: 1.Santiago Gonzales. 2. Adrie Rentenaar, 3. Christa Kamminga. 5e klasse: 1. Judo Vriens, 2. Piet Daalder, 3. Willem Witte. 4e klasse: 1. Harm de Vries, 2. Martijn Former, 3. Ab Middelbos. 3e klasse: 1. Dirk Leegwater, 2. Jan Burgman, 3. Hans Beverdam. 2e klasse: 1. Henk de Ruyter, 2. Richard Dekker, 3. Gijs Berger. 1e klasse: 1. Marc Prins, 2. Frans Bik, 3. Kevin Knol. Cor Hoogeboombokaal: 1. Dirk Leegwater, 2. Judo Vriens.

Niet afgehaalde prijzen in de loterij: nr. 8 en 113 (metworst), 248 (fles wijn), 251 (sokken), 108 en 137 (rollade), 62 en 118 (boek).