Texel draait openbare straatverlichting terug

De openbare straatverlichting in de dorpen gaat volgend jaar naar halve kracht of zelfs een deel van de nacht uit. In het buitengebied blijft alleen verlichting waar het nodig is.

Dat liet de gemeente donderdagavond weten op een bijeenkomst voor dorpscommissies en ondernemersverenigingen. De gemeente is al een tijdje bezig met voorbereidingen om de openbare verlichting op het eiland te vervangen door duurzame LED-verlichting en daarbij wordt bekeken hoe er zoveel mogelijk kan worden bespaard.

Het komt erop neer dat in het buitengebied de voorkeur uitgaat naar actieve wegmarkeringen (bv de lampen in de rotonde van De Waal) of passieve wegmarkeringen. Dat zijn bijvoorbeeld kattenogen, reflectoren die bij de weg worden aangebracht en opflitsen wanneer er koplampen in schijnen. Als het nodig is, blijft er gewoon verlichting. Het buitengebied kent nu enkel openbare verlichting bij kruisingen.

De gemeente streeft ernaar binnen de bebouwde kom, op bedrijventerreinen en ontsluitingswegen de openbare verlichting van 23.00 tot 1.00 uur naar 50 procent terug te draaien. Bedoeling is dat van 1.00 tot 5.00 uur in woonwijken en op bedrijventerrein de openbare verlichting helemaal uitgaat. Het licht op ontsluitingswegen en langs de hoofdwegen in het buitengebied blijft 1.00 tot 5.00 uur op 50 procent branden.

Tijdens de presentatie werd aangekaart dat er na de laatste boot 's nachts niet veel verkeer meer is op het eiland en dat gedoofde verlichting past bij de Texelse kernwaarde 'duisternis'. In de uitgaansgebieden wil de gemeente, mede op advies van de politie, de openbare verlichting 's nachts op 100 procent laten branden.

De gemeente belegt in maart twee dagen om aan de hand van een structuurkaart met de dorpscommissies verder te praten over de plannen. Daarbij wordt onder meer bekeken wat voor soort lichtarmaturen er bij de vervanging in de dorpen moeten komen. De horeca wordt eveneens betrokken. Er volgt een informatieronde langs de dorpen en in de loop van het jaar verzorgt adviseursbureau Tauw voor de gemeente de aanbesteding om de openbare verlichting te vervangen.

Daarvoor stelde de gemeenteraad op 21 november 2012 een budget van €3,5 miljoen beschikbaar, waarvan €1,4 miljoen uit het Waddenfonds en drie ton van de provincie Noord-Holland. De gemeente betaalt nu jaarlijks €280.000,- aan beheer, onderhoud en energiekosten voor de openbare verlichting en dat moet na de vervangingsoperatie tot ongeveer eenderde worden teruggebracht.

Bedoeling is dat de straaverlichting straks ook energieneutraal wordt. Een veld van vijftig bij vijftig meter met zonnepanelen moet toereikend zijn om evenveel energie op te wekken als de straatverlichting vanaf 2015 nodig heeft. Dat is minder dan de helft van een gemiddeld voetbalveld. Volgens wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) wordt gekeken naar mogelijke locaties. De gemeente streeft ernaar de vervanging van de huidige straatverlichting door LED-verlichting eind dit jaar te hebben afgerond.