Start van de Texeltrail op camping Kogerstrand.
Start van de Texeltrail op camping Kogerstrand. Foto: Jeroen van Hattum

'Wind maakte het mooi en zwaar'

'Het was hard werken, maar het was een prachtig parcours om te lopen', zegt Hans Legebeke uit Doetinchem als hij na bijna tweeënhalf uur de finish passeert.

Legebeke is zaterdag één van de circa driehonderd deelnemers aan de tweede Texeltrail van AV Texel. De deelnemers, van wie zo'n zestig Texelaars, lopen afstanden van 14,5 tot 50 kilometer over zoveel mogelijk onverharde paden. Start en finish zijn op Kogerstrand.

Legebeke doet mee met plaatsgenoot Bas Waterham die een paar minuten eerder finisht. Beiden hebben de 25 km gelopen. Na de finish is het even uithijgen, maar de mannen zijn snel weer in hun ritme. 'De wind maakte het zwaar', aldus Legebeke. 'Maar het was zo mooi door het duin, bij de Slufter en in De Nederlanden.'

Karen Buzing (14,5 km) uit Heerhugowaard is na binnenkomst eveneens onder de indruk van het parcours. 'Het was een prachtige route en de wind maakte het mooi en zwaar.' Richard Dodde (50 km) uit Rosmalen heeft van de deelname meteen een weekendje Texel met de familie gemaakt. 'Er stond een pittige wind, maar dat wisten we van te voren. Het parcours had van mij zelfs langer mogen zijn.'

De organisatie liet de deelnemers via internet weten dat er een zuid-zuidwesterstorm kracht negen met uitschieters tot elf werd verwacht. Van afgelasten was echter geen sprake. Wel besloot AV Texel in overleg met Staatsbosbeheer een stuk door het bos te schrappen om het risico van vallende takken te voorkomen.

Oud-Texelaar Björn Verduijn, wonend in Schotland, vergelijkt het lopen tegen de wind in met lopen op onverharde paden in de bergen. 'Het voelt alsof je bergopwaarts gaat.' Verduijn, speciaal voor de trail naar Texel gekomen, eindigt op de 50 km als negende en is daarmee de beste Texelaar in het klassement.

Texelaars Duco van der Kuijl, Jan Zijm, David Chivall en Jimmy Krugers pakken op de 14,5 km de eerste vier plaatsen bij de mannen. Marit Zijm is op die afstand de beste bij de vrouwen met een derde plaats. Op de 25 km is Remko Nagtegaal (derde) de beste Texelaar bij de mannen en Natascha van der Vis (vijfde) de beste bij de vrouwen. De trail van 39,5 kilometer wordt gewonnen door Ger Vlaming uit Oosterend. Bij de vrouwen zijn op de 39,5 en de 50 km geen Texelse deelnemers.