Kernwaarden en thuiswerken

De twaalfde terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: de visie Richting voor Economie.

Het is min of meer een present van het vorige college dat de raad op dinsdag 1 maart 2011 krijgt overhandigd: een 46 pagina's tellend rapport (Richting voor Economie) met een analyse van de Texelse economie en vooruitblikken naar de toekomst om Texel aantrekkelijk te houden als plek om te werken. De visie is samengesteld door zestien belangenorganisaties en grote werkgevers op het eiland en bevat diverse actiepunten.

Op 18 mei 2011 stemt de raad in met de beleidsvisie. Aan de hand van een amendement van VVD en D66 wordt bepaald dat het college twee actiepunten uit Richting voor Economie in concrete projectplannen uitwerkt. Texel 2010 stemt tegen; de partij vindt het amendement achterhaald omdat er al diverse plannen op economisch gebied zijn. Volgens Texel 2010 kunnen de sectoren op het eiland ook zelf met initiatieven komen.

Het college richt zich op de actiepunten 'thuiswerken' en 'toetsingskader voor de Texelse kernwaarden'. Voordat het tot concrete projectplannen komt, vraag het college de raad op 12 oktober 2011 eerst om een krediet van €35.000,-.

Het college doet dat, omdat de raad bij de behandeling van Richting voor Economie in mei geen geld voor het uitwerken van de twee plannen heeft vrijgemaakt. De raad stelt, met uitzondering van Texel 2010, het geld beschikbaar. Volgens Texel 2010 kan het toetsingskader beter door een student als stageopdracht worden uitgewerkt, Met name GroenLinks vindt het onderwerp echter te belangrijk om aan een student te geven.

Het toetsingskader voor de kernwaarden vindt na 12 oktober 2011 zijn weg in het Beeldkwaliteitsplan van het bestemmingsplan Buitengebied dat op 12 juni 2013 door de raad wordt vastgesteld. Het Beeldkwaliteitsplan is een visuele aanvulling op het bestemmingsplan en is een middel om te sturen op de ruimtelijke kwaliteit van het landschap.

Voor onderwerp 'thuiswerken' richten de gemeente, het Texels Ondernemers Platform en de Stichting Eilandvrouwen eind 2012 een werkgroep op die de regelgeving voor thuiswerken onder de loep wil nemen en een campagne voor thuiswerken op Texel aan de overkant voor ogen heeft. Na de oprichting wordt van de werkgroep in het openbaar weinig meer vernomen.

Richting voor Economie vindt verder zijn weg in de diverse beleidstukken van de gemeente. Een ander tastbaar resultaat van de visie is de ROC-opleiding Helpende Zorg en Welzijn die in 2012 en 2013 in De Gollards in Den Burg wordt verzorgd.