GroenLinks: 'Structureel geld uit STIFT naar Hogeberggebied.'
GroenLinks: 'Structureel geld uit STIFT naar Hogeberggebied.' Foto: Jeroen van Hattum

'Opbrengst windmolen naar zorg'

Behoud van kwalitatief goed onderwijs, duurzame energie en zelf de zorgbehoefte op het eiland organiseren.

Het zijn enkele punten uit het verkiezingsprogramma waarmee GroenLinks de raadsverkiezingen ingaat. Volgens de partij moet op het gebied van onderwijs de komende jaren veel veranderen in de wetenschap dat het aantal kinderen daalt.

GroenLinks is voorstander van clustering van alle scholen in Den Burg op één plek, liefst in de buurt van de OSG. Bedoeling is dat elke school een eigen gebouw heeft voor het eigen karakter, maar dat er veel wordt samengewerkt. Het onderwijs goed regelen, vraagt volgens GroenLinks om een sterk en kundig schoolbestuur. Streven is dat het college dan ook het bestuur van de OSG overdraagt.

Volgens de partij is basisonderwijs in de buitendorpen wenselijk, maar staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. Of alle scholen behouden kunnen blijven is de vraag. 'Daar waar het niet kan, moet extra aandacht zijn voor een goede en op schooltijden aangepaste vorm van openbaar vervoer naar Den Burg.'

Op het gebied van zorg pleit GroenLinks in het programma voor een Texelse zorgcoöperatie die namens de leden werkt aan 'de allerhoogste kwaliteit en toegankelijkheid van zorg op Texel'. Zorgtoerisme biedt volgens GL grote mogelijkheden voor het toerisme en maakt zorg ook voor Texelaars betaalbaar en bereikbaar.

De partij pleit voor energiebesparing en opwekking van duurzame energie om het zelfvoorzienend zijn in 2020 waar te maken. Gepleit wordt voor de plaatsing van tenminste één grote windmolen om te laten zien dat de ambitie menes is. 'Het rendement van de molen komt ten goede aan de Texelse samenleving, bijvoorbeeld aan de zorg voor onze inwoners.' GL kaart in het programma aan dat molens tijdelijk zijn en over vijfentwintig niet meer nodig zijn, maar dat de ambitie nu niet wordt gehaald zonder windenergie.

GroenLinks breekt verder lansen voor de landbouw, het verminderen van overzomerende ganzen tot een aanvaardbaar niveau en voor de Hogeberg. De laatste zou structureel moeten worden gesteund met geld uit het toeristisch investeringsfonds. Het gehele verkiezingsprogramma van GroenLinks is te vinden op http://texel.groenlinks.nl.