Landschapsfotograaf Sander Poppe geeft in maart samen met Patrick de Graaf een workshop.
Landschapsfotograaf Sander Poppe geeft in maart samen met Patrick de Graaf een workshop. Foto: Sander Poppe

Antieke blaasbalg van het orgel van de RK-kerk Den Burg hersteld

Het orgel van de Rooms-Katholieke kerk van Den Burg klinkt weer als nieuw nu de 135 jaar oude blaasbalg gerepareerd is.

Het orgel zelf onderging twee jaar geleden een renovatie en was toen maanden uit de roulatie voor groot onderhoud. Daarbij bleek dat de blaasbalg waarmee de pijpen van lucht (wind) worden voorzien, scheuren vertoonde. Ook hadden de leertjes waarmee vroegere scheuren waren verholpen, hun beste tijd gehad. Geen wonder, want het materiaal was waarschijnlijk net zo oud als het orgel, dat dateert uit 1879. Vorige maand werd de balg opgehaald en na een omvangrijke reparatie deze week weer op zijn plaats gezet. Dit was aanleiding om Gerard Schraag uit Den Burg, lid van het kerkkoor, te vragen voor de show nog een keer de pomp van de blaasbalg te bedienen. Zo'n zestig jaar geleden was dat voor de nu 81-jarige Schraag een wekelijkse taak. 'Ik zat toen in de zevende klas van de Sint Jozefschool', herinnert hij zich. 'Aan het eind van de oorlog, in 1944 en '45, waren de meesters weg en werd de school gerund door de juffen Graaf en Bakker. De hoogste klassen moesten elke vrijdag in de kerk zingen. Maar omdat ik de baard in de keel had, moest ik pompen. Samen met André Hin en Toon Vendel. Dat vonden we niet erg en met z'n drieën was het niet zwaar.' Het pompen - met een hefboom - van lucht in de balg was destijds nodig omdat er geen elektriciteit was. De aanzuiging gebeurt nu weer met een elektromotor. Het handmatig bedienen van de pomp was dan ook eenmalig. De reparatie werd, net als de renovatie van het orgel, uitgevoerd door specialisten van Elbertse Orgelmakers uit Soest. 'We hebben de balg opnieuw beleerd', vertelt Jos Elbertse van het familiebedrijf. Het leer is afkomstig van rund en schaap (niet het Texelse). Ook werd de balg geschilderd in de oude kleuren, gelijmd en winddicht gemaakt. Tot slot werd het orgel gestemd.

Fotografen geven cursus 'landschap'

Landschapsfotografen Sander Poppe en Patrick de Graaf verzorgen zaterdag 8 maart bij paal 21 een workshop landschapsfotografie.

De cursus is geschikt voor zowel amateur- als iets gevorderde fotografen. Het doel is meer kennis te vergaren over (landschaps)fotografie en een prachtige zonsondergang vast te leggen. Er worden meerdere aspecten van fotografie besproken, zoals compositie, instellingen en materiaalkeuze. Aanmelden kan via www.sanderpoppe.com/workshops. Texelaar Patrick de Graaf is een landschapsfotograaf die gefascineerd is door de vergezichten, de bijzondere luchten en de oneindige horizon. Sander Poppe is een professioneel landschapsfotograaf uit Alblasserdam. Van kinds af aan is hij in de natuur om de weidse landschappen te ontdekken.

Openbaar WIFI

In samenwerking met TOP, VVV en Kabeltex onderzoekt de gemeente de mogelijkheid voor openbaar WIFI in alle dorpen.

Er wordt op dit moment een projectplan uitgewerkt dat moet uitwijzen of dit haalbaar is. Daarbij wordt ook onderzocht of Texel in aanmerking komt voor provinciale subsidie. De verwachting is dat er binnen enkele maanden meer bekend is over zowel de technische mogelijkheden als de mogelijkheid tot subsidie.