Veiligheidsbeeld

De Koog 'positief'

In De Koog hebben zich in het afgelopen seizoen geen ernstige of grote incidenten voorgedaan. 'Het algemene veiligheidsbeeld is positief en de openbare orde is goed handhaafbaar geweest', staat in de evaluatie die de gemeente naar buiten heeft gebracht.

Omdat de proef met de nachtelijke afsluiting van de toegangen van camping Kogerstrand niet is voortgezet, was er weer meer lawaai en baldadig gedrag in de woonstraten, maar het aantal meldingen daarvan bij de gemeente (33) was niet hoger dan in 2012 (51). Er werden aanzienlijk minder gevallen van geweld en mishandeling geregistreerd. Ook het aantal diefstallen was minder, met uitzondering van de fietsendiefstallen waarvan juist meer aangiften binnen kwamen. Het aantal vernielingen bleef ongeveer gelijk, maar het aantal meldingen van overlast van jeugd en diverse vormen van geluidsoverlast nam toe. De politie maakte 86 processen-verbaal op vooral wegens baldadigheid, wildplassen en openbare dronkenschap. Er hoefden geen lokaal- of gebiedsverboden te worden uitgedeeld en tegen de horeca-exploitanten hoefde niet te worden opgetreden wegens overtreding van de drank- en alcoholwet. De dorpswachten functioneerden tot tevredenheid, maar de bijdrage van de horeca daaraan viel lager uit waardoor het gemeentelijke budget met ruim €7.000,- werd overschreden. De nachtbus reed 20 keer waarbij totaal 898 passagiers werden vervoerd.

Het seizoen 2014 wordt met enige spanning tegemoet gezien, vooral wat betreft de gevolgen van de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik naar 18 jaar. Wat is het effect daarvan op de toeloop van jeugdige toeristen en op het uitgaansgedrag van Texelse jeugd?. Onduidelijk is ook of de jeugdcamping van Kogerstrand in zijn huidige vorm blijft bestaan en wat voor consequenties dat heeft voor de looproute van en naar de Dorpsstraat.

Kleinkunsteiland

Het college wil Texel op de kaart zetten als eiland waar diverse vormen van kleinkunst worden mogelijk gemaakt en gestimuleerd. Het heeft daarom € 6.500, - beschikbaar gesteld voor op Texel te organiseren activiteiten van het Amsterdams Kleinkunstfestival, zoals uitvoeringen, masterclasses en workshops. Dit wordt van economisch belang geacht zodat het geld komt uit de pot voor stimulering van economische projecten.