Een van de drie geschorste plandelen in het bestemmingsplan Buitengebied: de Anjahoeve aan de Westerweg.
Een van de drie geschorste plandelen in het bestemmingsplan Buitengebied: de Anjahoeve aan de Westerweg. Foto: Ton Zegers

Plan Buitengebied

in werking getreden

Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is op drie plandelen na in werking getreden. De Raad van State deed dinsdag uitspraak over zes verzoeken het plan via een zogeheten voorlopige voorziening te schorsen. Drie werden er gehonoreerd.

Het nieuwe bestemmingsplan treedt vooralsnog niet in werking op de plek langs de Pontweg waar Sandor Mantje een onbemand tankstation wil beginnen, bij de familie Huisman aan de Westerweg en bij het beoogde personeelsverblijf van Yvonne Boom aan de Krimweg.

De Raad van State schorst het plandeel aan de Pontweg, omdat er nog een geschil loopt over de omgevingsvergunning met ontheffing die het college in 2012 aan Mantje toekende. Goedkeuring van het betreffende plandeel zou volgens de Raad van State de lopende procedure doorkruisen. Er wordt bezwaar gemaakt door buurman Gijsbertse die verkeersgevaarlijke situaties voorziet.

Bij de familie Huisman gaat het om bezwaren van de buren tegen het nieuwe vakantiehuisje en de legalisering van parkeerplaatsen langs de Bakkenweg. Er loopt nog een hogerberoepsprocedure over het projectbesluit en de bouwvergunning die het college in 2012 verleende. Volgens het rechtsorgaan in Den Haag wordt die procedure doorkruist als het nieuwe bestemmingsplan bij Huisman aan de Westerweg geldig wordt.

Volgens de door de Raad van State gepubliceerde uitspraak wordt de familie Huisman door de schorsing niet onevenredig in de belangen geschaad omdat het betreffende huisje inmiddels is gebouwd.

Bij het beoogde personeelsverblijf aan de Krimweg volgt de Raad van State de bezwaarmakers in het betoog dat er sprake is van verstedelijking op het perceel en dat dat in strijd is met de provinciale structuurvisie. Volgens de Raad van State wordt het beoogde verblijf groter dan de thans op het perceel aanwezige loods en ligt de voorziene bedrijfsloods ook op een andere plek op het perceel.

De Raad van State vraagt zich af of een 'verklaring van geen bezwaar' die de provincie Noord-Holland in 2009 heeft afgegeven nog geldig is en maakt kanttekening bij de afstand tussen het personeelsverblijf en Paal 28. Volgens de Raad van State staat in de regels dat het gaat om huisvesting van tijdelijk seizoenspersoneel van 'een ter plaatste gevestigd bedrijf.' In de uitspraak van het rechtsorgaan wordt opgemerkt dat 'het strandpaviljoen gelegen is op een afstand van ongeveer twee kilometer van het perceel.'

Bezwaren van de familie Witte tegen de oprichting van een biovergistingscentrale binnen een agrarische bestemming, bezwaren van de familie Van der Haas tegen de bouwmogelijkheid op een stuk aan de buren verkocht land en bezwaren van de Luwe Hoek tegen het bestemmen van een huisje als tweede woning zijn afgewezen.

Volgens de Raad van State is Witte belanghebbende, maar zijn er momenteel geen concrete aanvragen voor een biovergistingscentrale waardoor schorsing van het bestemmingsplan niet nodig is. Mochten er wel aanvragen komen, dan staat het Witte vrij alsnog een verzoek tot een voorlopige verziening in te dienen.

Wat de Luwe Hoek betreft leidt volgens de Raad van State de verruimde bouwmogelijkheid van het vakantiehuisje niet tot een dusdanige aantasting van het gebied dat er een andere afweging had moeten plaatsvinden. De uitspraak van de Raad van State heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in een bodemprocedure.