Fragment uit het boek Sarasani, geschiedenis van een beatlegende.
Fragment uit het boek Sarasani, geschiedenis van een beatlegende. Foto:

Nederbeat en groupie

Sarasani, geschiedenis van een beatlegende. Het verhaal in woord en beeld over de tien jaar pophistorie in 'het Mekka van de Nederbeat', gebundeld in een boek van 300 pagina's. Liefhebbers kunnen intekenen op het boek van Jan Blei. 

Een kleine veertig jaar na de sluiting van de beatboerderij is de Sarasani-koorts volop aangewakkerd. Gelijktijdig met het driedaagse festival 4, 5 en 6 september verschijnt ook het boek over Sarasani dat wordt uitgegeven door de Texelse Courant. Het verhaal over een periode van tien jaar (1966-1976) waarin onafzienbare rijen hippies de weg naar de schuur aan de Nieuwlanderweg wisten te vinden. Bands als de Bintangs, Cuby & the Blizzards, Motions, Les Barouques, Shocking Blue, Blues Dimension en Golden Earring waren er in de jaren zestig kind aan huis, in de jaren zeventig gevolgd door Focus, Threshold, Kayak, Alquin, Massada, Long Tall Ernie & The Shakers, Dizzy Man's Band en Earth en Fire.

Blei dook diep in de geschiedenis en sprak met betrokkenen die het nog kunnen navertellen. Hoe oprichters Fred Brinkhorst en Armand André de la Porte in een café in Den Helder hun plannen bespreken, wat uiteindelijk uitmondt in de beatboerderij die in de loop der jaren tweehonderdduizend bezoekers trok. Mede dankzij betrokkenheid van Radio Veronica groeit Sarasani uit tot 'het Mekka van de Nederbeat'.

Het boek bestaat uit interviews, achtergrondverhalen, anekdotes en veel beeldmateriaal. Van een jonge Jan Akkerman en allerlei andere bands en muzikanten. Maar ook de bezoekers, jongeren, toeristen, hippies, maar ook 'gewone' Texelaars die de boerderij wisten te vinden, met, maar vaak ook zonder medeweten van hun ouders. Ook veel affiches uit die tijd, met aankondigingen van bands en muzikanten. Ook veel anekdotes in het boek. 'José, vriendin van Fred Brinkhorst, danst met Wally Tax van The Outsiders. Het is diep in de nacht, het publiek is al lang naar huis. Fred heeft een oogje op het vriendinnetje van Rutger Hauer laten vallen. Rutger op z'n beurt heeft Rudy gevraagd een beetje op zijn vriendin te letten. Rudy bedenkt dat hij dat niet gaat doen. Hoe dat afliep? Rudy: 'Heel goed voor Fred en dat meisje, ze hebben een fles wijn achterover geslagen en waren vervolgens nergens meer te bekennen.' Het verhaal vertelt niet waar Rutger Hauer gebleven is. Het laat zich enigszins raden. 'Ongetwijfeld op een plek waar het gras twee kontjes hoog is.' Nog een anekdote over de generatie die zich ontworstelde aan de preutse jaren vijftig, maar geen maat wist te houden. Rudy: 'Er kwam een meisje naar me toe. Ik kende haar uit Almelo. Een sprietig ding, met een mapje onder haar arm'. Toen hij vroeg hoe het ging, vertelde ze dat ze als 'groupie' op Texel zat. Rudy: 'Groupie? Ze knikte en liet een mapje zien met handtekeningen en foto's van bandleden die ze in bed had gehad.' Blei interviewde muzikanten, organisatoren en andere betrokkenen.

Voorbeeld-exemplaren van het boek liggen bij Het Open Boek en Nauta Boek. De voorintekenprijs tot 1 juni is €34,90, daarna kost het boek €39,90. Het boek is ook te bestellen via de website van de Texelse Courant (www.texelsecourant.nl).