Afbouw WKO kost raad extra geld

De elfde terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: de WKO van het gemeentehuis.

De raadzaal is in november 2011 te klein als het college ruim drie ton extra vraagt aan de raad om de warmte/koude opslag (WKO) van het nieuwe gemeentehuis af te bouwen. Daar is sinds 2008 een budget van zes ton voor beschikbaar, plus €380.000,- om de nieuwbouw van de OSG op de installatie aan te sluiten. Met de WKO wordt warmte en koude aan de bodem ontrokken om de gebouwen duurzaam te koelen en te verwarmen.

De raad gaat niet akkoord (Cees Hoogerheide geeft wethouder Edo Kooiman zelfs een gele kaart) en eist dat het college een nieuw voorstel presenteert. Dat gebeurt in maart 2012, maar het nieuwe plan verschilt amper van de eerste versie. Met name GroenLinks en de VVD maken er in de raadscommissie van dinsdag 6 maart 2012 de kachel mee aan. Volgens GroenLinks zijn gegevens in het voorstel met elkaar in tegenspraak en de VVD ziet een situatie ontstaan waarbij de kosten 'niet meer te overzien zijn'. Op dat moment gaan de getallen in het rond.

Op 21 maart 2012 stuurt de raad het college collectief een andere kant uit. Burgemeester en wethouders krijgen geen extra drie ton, maar moeten de resterende werkzaamheden aan de WKO opnieuw aanbesteden, zodat een marktpartij zich over de WKO kan ontfermen. De raad hoopt het project zo tot een goed einde te brengen.

Duidelijk is dat het lastig zal worden. De WKO is al deels aangelegd en betaald. Een adviseur van de Nederlandse Vereniging voor Ondergrondse Energieopslag stelt dat het niet verstandig is de WKO nu nog te gaan aanbesteden. Dat had beter meteen helemaal aan het begin kunnen gebeuren.

Op verzoek van de raad doet de rekenkamercommissie onderzoek naar de gang van zaken. De bevindingen: het project was adequaat onder controle, totdat de vorige raad in 2006 op voorstel van het toenmalig college besloot tien procent te bezuinigen op het budget voor het nieuwe gemeentehuis. Daarna ging de grip op het project verloren.

Op 19 december 2012 staat de WKO weer op de agenda. Uitbesteden is geen haalbare kaart. De raad besluit alsnog de gevraagde extra €364.000,- beschikbaar te stellen. De exploitatie van de WKO blijft in handen van de gemeente en twee aannemers krijgen de opdracht het resterende deel van de installatie af te bouwen. De VVD protesteert het langst, maar legt zich uiteindelijk ook bij het besluit neer. GroenLinks zegt het verstandig te vinden dit boek maar te sluiten.