Jeugdhulp en sociale teams

De gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken, gehandicapten en ouderen.

Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel bereiden zich gezamenlijk voor op deze nieuwe taken. Om de zorg en maatschappelijke ondersteuning zo veel mogelijk in samenhang en zo dicht mogelijk bij de inwoners te organiseren gaan we in de Kop van Noord-Holland met sociale teams werken.

Om nu alvast ervaring op te doen zijn we op 1 november 2013 gestart met het project Jeugdhulp en sociale teams. Ook op Texel is het team Jeugd- en gezinscoaches gestart. Zij bieden laagdrempelige, efficiënte jeugdhulp zonder overdrachtsprocedures tussen instellingen. Doen wat nodig is dus.

En zo doen we ervaring op met een andere manier van werken. Vooral door direct aan te sluiten bij de vraag en samen te werken met de instellingen.

De jeugd- en gezinscoaches ondersteunen gezinnen als het niet lukt zelf oplossingen te vinden voor vragen rond bijvoorbeeld opvoeden, huisvesting, financiën en relatie. De veiligheid en ontwikkelingsmogelijkheden van betrokken kinderen zijn het uitgangspunt. Zij kunnen snel zelf hulp bieden in de directe omgeving van jongeren tussen de 0 en 23 jaar en hun gezinnen of wanneer het echt nodig is, rechtstreeks (specialistische) zorg inschakelen.

Het team is van start gegaan en heeft knelpunten en problemen rondom kinderen met goed resultaat op kunnen pakken. Zij zijn uitgegaan van de eigen kracht van het gezin en de aanpak volgens één gezin, één plan. De zorgvragen zijn divers: van een luisterend oor met een goed advies tot het omgaan met lastige pubers en eetproblematieken.

Soms is een luisterend oor al heel effectief, blijkt uit de ervaringen van de laatste tijd. En soms is er meer aan de hand en kan er tijdig de juiste hulp geboden worden.

Meer informatie kunt u lezen op de CJG-site. Hoe u contact met hen kunt opnemen en wat zij voor u kunnen doen. Zie www.cjgtexel.nl

Team Texel, ook bereikbaar via de CJG-site:

Jannette Vonk, Jannette.vonk@parlan.nl, 06-11525306

Danielle Brandt, d.brandt@bjznh.nl, 06-11704369

Cecil van Tiel, cecil.van.tiel@parlan.nl, 06-25040514

Ineke Hiskens, I.Hiskens@triversum.nl, 06 - 20613553