Verandering in de zorg:  zelf doen wat je zelf kunt doen en hulp bij wat je niet meer zelf kunt doen.
Verandering in de zorg: zelf doen wat je zelf kunt doen en hulp bij wat je niet meer zelf kunt doen.

Samen werken aan zorg en ondersteuning

Er staat veel te gebeuren op het terrein van zorg en welzijn. Spannend, maar ook een kans om het beter te doen. Toekenning en uitvoering van de zorg is nu versnipperd. Dat moet anders, vindt het Rijk. Daarom wordt de gemeente per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en participatie en langdurige zorg.

Gemeenten zijn voor de burger toegankelijker en hebben meer zicht op aanbieders van zorg en hulp. De gemeenten staan achter de plannen van het Rijk maar zijn nog steeds in afwachting van besluitvorming rondom nieuwe wetgeving. Ook niet onbelangrijk is het budget dat de gemeente meekrijgt.

Er wordt fors bezuinigd, maar hoeveel geld Texel daadwerkelijk krijgt, weten we niet. Een andere groot pijnpunt voor de gemeente is dat de afspraken met zorgkantoren en zorgverzekeraars vaag zijn. Wie beslist er nu dadelijk over de toegang tot de zorg? Kortom, belangrijke vragen die nog niet beantwoord zijn.

Duidelijk is wel dat de gemeente er per 1 januari 2015 taken bij krijgt op gebied van zorg en welzijn. Er komen drie grote wetswijzigingen, ook wel bekend als het 'sociaal domein'. We moeten ons hier op voorbereiden maar weten nog te weinig om dit exact te kunnen invullen. In de loop van dit jaar zal dit steeds duidelijker worden en daar nemen we u graag in mee. Zodat u zo vroeg mogelijk geïnformeerd wordt over de komende veranderingen.

Op Texel willen we zoveel mogelijk zorg op het eiland houden en dat willen we zoveel mogelijk zelf regelen. Samenwerken met andere gemeenten is goed, maar wij gaan zelf over het geld en de organisatie. Gemeenten willen dit graag doen met behulp van het veld. De huisartsen worden gezien als een belangrijke partner. De wijkzuster moet terug en instanties op gebied van zorg en welzijn moeten nauw betrokken worden bij het maken van de plannen.

De gemeente wil de coördinatie van alle nieuwe zorg- en welzijnstaken in één team onderbrengen. Dit is het sociaal team. Hierin werken WMO-consulenten en consulenten voor werk en inkomen samen met medewerkers jeugdhulpverlening en maatschappelijk werkers.

Belangrijk is dat het sociaal team nauwe contacten heeft met vrijwilligers en mantelzorgers. De hulp en ondersteuning die de vrijwilligers en mantelzorgers bieden of kunnen bieden moet goed zijn afgestemd met de andere hulp die wordt ingezet. Om dit te bereiken kan de gemeente alle hulp gebruiken. Daarom betrekken we niet alleen de aanbieders, de welzijnsorganisatie en de WMO Adviesraad, maar ook de dorpscommissies en inwoners die willen meedenken. Voor de laatste groep doen we een oproep om mee te doen aan het project Koplicht. Zie het artikel elders op deze pagina. Het doel is met minder geld goede zorg en ondersteuning te bieden en indien mogelijk te verbeteren. De komende tijd zullen we u vaker, via deze aparte pagina op de hoogte brengen van de verschillende ontwikkelingen in het sociaal domein. Het zijn grote belangrijke veranderingen. Als we daar samen aan werken, gaan we dat doel bereiken. Op Sien Texels!

Hennie Huisman

wethouder welzijn