Waarom deze pagina?

Dit is de eerste in een serie pagina's van de gemeente in de krant om u geregeld te informeren over de veranderingen in het sociaal domein. In de loop van dit jaar wordt duidelijker wat dit voor u gaat betekenen. Nu is het soms nog een 'ver-van-mijn-bed-show', maar vanaf 2015 krijgt vrijwel iedereen ermee te maken.

Sociaal domein

in vogelvlucht

Wat is het sociaal domein? Het is de verzamelnaam voor de grote veranderingen die zich in 2015 in het domein van zorg, werk, inkomen en maatschappelijke ondersteuning gaan voltrekken.

Gemeenten krijgen op dat gebied vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheden van het Rijk. Dan gaat het concreet om mensen die werkloos zijn weer aan het werk te krijgen, de begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurig zorg nodig hebben en jeugdzorg. Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen werken samen binnen het sociaal domein. Dat gaat over de begeleiding en ondersteuning bij werk, zorg en opvoeding. Per 1 januari 2015 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor:

1. Jeugdzorg, gericht op veilig en gezond opvoeden en opgroeien en passend onderwijs;

2. Begeleiding van mensen die zorg nodig hebben, verblijf en vervoer.

3. De participatiewet, het ondersteunen van het vinden van passend werk voor iedereen die hier hulp bij nodig heeft.

Wat verandert er?

We leven in een tijd waarin het financieel minder gaat. Het is niet langer: 'wat kunnen wij voor u doen', maar 'wat kunt u zelf doen'. Veel mensen blijven liever zelf aan het stuur. Mensen nemen vaker verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving en de samenleving. Of u nu ouder bent en het liefst met hulp van uw omgeving zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen of dat het initiatieven als letstexel.nl zijn, waarbij u door middel van ruilen elkaar helpt. Toch kan het zijn dat u in zwaar weer komt, dat u langdurig werkloos wordt, door ziekte geveld of in een onveilige thuissituatie belandt. In dergelijke situaties is het de taak van de gemeente u door dit zware weer heen te helpen.