Wel uitstel, maar geen afstel vervoerspilot

Wel uitstel, maar zeker geen afstel van de pilot Beter Openbaar Vervoer Texel (BOVT). De voorbereiding van het systeem waarbij reizigers door taxibedrijven over heel Texel worden vervoerd, vergt meer tijd dan aanvankelijk gedacht. Lijn 29 blijft dus nog een tijdje rijden, maar ondernemers, Connexxion en de adviesgroep zetten door en hebben de steun van de politiek.

Een motie van Texel2010 om het hele project af te blazen, is kansloos. Het betoog van Gerbrand Poster gisteravond dat de pilot ten dode opgeschreven is, kwam hem op stevige kritiek te staan. Posters stelling dat de reiziger de zekerheid verliest, pareerde Jaap Vlaming (GL) met de boodschap dat Poster slechts schijnzekerheid biedt. De voorzitter van de Statencommissie Mobiliteit en Wonen liet er donderdag bij het bezoek aan Texel immers geen enkele twijfel over bestaan dat de provincie lijn 29 na 2016 opheft. Raadsleden kijken wel kritisch naar het programma van eisen voor de pilot. Daarin staat onder meer dat er gebruik kan worden gemaakt van de OV-chipkaart, een harde eis van onder meer de VVD. Maar vooralsnog is dat niet haalbaar. Maar het uitstel waartoe is verzocht, geeft wel de mogelijkheid naar nieuwe oplossingen te zoeken.

De reden van de vertraging is dat de betrokkenen het procedureel en praktisch gezien niet binnen die beoogde tijd redden. Initiatiefnemer Jaap Boon vindt het uitstel verstandig. 'We moeten tegen iedere prijs voorkomen dat we er niet helemaal klaar voor zijn en er kinken in de kabels komen.' De Statencommissie toonde in overgrote meerderheid begrip. Ook het college van b en w en de raad. Maar van afstel kan geen sprake zijn. 'Dit moet doorgaan', verwoordt Boon de opvatting van adviesgroep, de Staten en andere betrokkenen. Vier insprekers hielden gisteravond een betoog ter ondersteuning van de pilot. Twee tegenstanders probeerden de raadscommissie van het tegendeel te overtuigen. Vergeefs dus. Gedacht wordt de invoerdatum door te schuiven naar komend najaar. Dat betekent dat lijn 29 tot die tijd gewoon blijft rijden en alles nog even bij het oude blijft. Het laatste woord is aan de provincie.

De pilot kent twee belangrijke onderdelen: het vervoersplan van de provincie en de regiecentrale, waar alle telefoontjes voor vervoer binnen komen en de ritten worden uitgezet. Het vervoersplan is vrijwel klaar, als het resterende onderzoek is gedaan, kan het worden getoetst aan het Programma van Eisen, waarna advies aan de gemeente kan worden uitgebracht. De organisatie van de regiecentrale ligt bij de gemeente. De raad adviseert het college een externe adviseur in te schakelen voor het uitwerken van 'een mogelijke opzet van de regiecentrale'. De kosten (€27.000,-) vergoedt de provincie.

De provincie stelt eenmalig €1,6 miljoen beschikbaar voor uitvoering van de pilot en jaarlijks acht ton, het bedrag dat de provincie nu in het busvervoer steekt. Onduidelijk is of de eerder genoemde ritprijs van €3,- overeind blijft. Het uitstel biedt de mogelijkheid dit nader te bekijken, zoals er ook meer tijd is voor vraagstukken over bagage en andere zaken.