Raad niet blij met vloer Fontein

De tiende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: de vloer van basisschool De Fontein.

Wethouder Frans Visman treft op 20 mei 2012 een weinig enthousiaste raad als hij over De Fontein begint. Zijn voorstel om €74.500,- te betalen aan de school voor het herstel van de in 2004 aangelegde gietvloer stuit op weerstand van de partijen. De vloer is als gevolg van een constructiefout gescheurd en dat is in 2010 met een zwevende dekvloer hersteld.

De meeste partijen willen niet betalen, omdat de Stichting Kopwerk in 2004 bij de verbouw van De Fontein is afgeweken van het bestek waarin een marmoleum vloer was opgenomen. Het stuit de partijen ook tegen de borst dat zij over het herstel in 2010 weinig hebben kunnen zeggen.

Visman zegt toe met Kopwerk te gaan praten, maar keert in de volgende raadsvergadering van 20 juni 2012 onverrichter zake terug. Het komt niet als een verrassing. Het college was in 2004 als bouwheer eindverantwoordelijk en het gemeentelijke bouwteam stemde er destijds mee in dat de school in afwijking van het bestek een gietvloer aanlegde. Een voorstel van de VVD om de kosten te delen, haalt het evenmin.

Een meerderheid van PvdA, Texel 2010, VVD en Texels Belang besluit op 20 juni 2012 niet te betalen. Zij vinden het niet terecht dat de kosten bij de gemeente op het bord komen. In juli doet de Bezwarencommissie, die zich al in januari 2012 over de kweste boog, alsnog uitspraak. Zij stelt de gemeente in het ongelijk. Het college was als bouwheer eindverantwoordelijk en dus ook verantwoordelijk voor de problemen met de vloer.

Wethouder Visman geraakt in een spagaat en stelt in september opnieuw voor de kosten (inmiddels ruim €76.000,-) naar de gemeente te laten gaan. In de raadscommissie van 5 september 2012 tonen PvdA, Texel 2010, VVD en Texels Belang zich nog steeds tegen.

In de raadsvergadering van 19 september 2012 gaan PvdA en VVD overstag. De PvdA steunt de wethouder, maar wil wel de belofte 'dat dit soort dingen niet meer mogen voorkomen'. De VVD heeft 'geen goed woord over voor het eigengereid gedrag van het schoolbestuur', maar gaat schoorvoetend akkoord omdat het nu eenmaal al gebeurd is.

De veranderde opstelling betekent dat Visman alsnog een raadsmeerderheid achter zich krijgt om de kosten voor de vloer te betalen. Het geld komt uit de algemene reserve. Texel 2010 en Texels Belang blijven tegen. Volgens TB was bij de aanleg van de gietvloer sprake van een constructiefout die nooit hersteld is, maar aan het oog werd onttrokken.