Melanie Smit van Durperhonk is een van de winnaars van de regionale voorronde van de nationale voorleeswedstrijd.
Melanie Smit van Durperhonk is een van de winnaars van de regionale voorronde van de nationale voorleeswedstrijd. Foto: eigen foto

Melanie Smit wint voorlezen

Melanie Smit uit groep 8 van Durperhonk was een van de twee winnaars van de voorronde van de nationale voorleeswedstrijd. Zij gaat door naar de kwartfinale.

De kampioenen van 14 scholen van Texel, Den Helder en Julianadorp streden zaterdag in Julianadorp op de regionale voorronde. Hun prestaties werden beoordeeld door de deskundige juryleden Gerard Terpstra en Ieke Doezie. Zij riepen uiteindelijk Melanie Smit uit De Cocksdorp en Senna van Maanen uit groep 7 van basisschool De Hofstee uit Julianadorp tot winnaars uit. Smit las voor uit 'Spinder' van Simon van der Geest, Van Maanen uit 'Dagboek van een muts' van Rachel Russell. De jury vond dat zij de nadruk op de goede plaats wist te leggen, een prettig tempo had en het publiek helemaal meevoerde in het verhaal. De twee winnaars gaan door naar de kwartfinale, die op 8 maart wordt gehouden in de bibliotheek van Langedijk. De winnaars hiervan komen tegen elkaar uit in de provinciale finale, die op 9 april plaatsvindt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De winnaar van deze provinciale finale vertegenwoordigt Noord-Holland tijdens de landelijke finale, die woensdag 21 mei wordt gehouden in Vredenburg in Utrecht.

Een jaar AED-netwerk

Deze maand is het een jaar geleden dat het netwerk van AED's en vrijwilligers operationeel werd. In die tijd zijn er elf oproepen geweest.

Over het hele eiland zijn 60 AED's in buitenkasten beschikbaar voor gebruik. Ze hangen zodanig verspreid, dat op de meeste plaatsen binnen zes minuten iemand ter plekke kan zijn om hulp te bieden. Deze zes minuten zijn de een kritische grens voor een succesvolle reanimatie. Om het netwerk compleet te maken, zijn vijftien extra AED's aangeschaft, wat mogelijk was door bijdragen van verschillende fondsen en de gemeente. Tot nu toe hebben zich 270 vrijwilligers aangemeld die bij een oproep voor reanimatie hulp willen bieden. Om een goede dekking te waarborgen, zijn nog steeds vrijwilligers nodig. Mensen die interesse hebben, kunnen informatie krijgen via tel. 312696 of www.aedtexel.nl.