Oud-Texelaar Harry Ellen viert zijn 80ste verjaardag in Bolivia.
Oud-Texelaar Harry Ellen viert zijn 80ste verjaardag in Bolivia. Foto: eigen foto

Ellen: 'Ik mag mijn naasten tot zegen zijn'

Harry Ellen, ooit betrokken bij de oprichting van de baptistengemeente in Den Burg, viert in zijn nieuwe thuisland Bolivia zijn 80ste verjaardag. Hij vraagt daarbij aandacht voor de kliniek waar hij aan verbonden is. 

Oud-Texelaar Harry Ellen is al meer dan tien jaar werkzaam als zendeling in Bolivia. Deze week viert hij zijn 80e verjaardag. Het bereiken van deze volgens de Bijbel 'leeftijd der zeer sterken' grijpt hij vrijmoedig aan om geschenken te vragen in de vorm van financiële steun voor de kliniek die aan zijn 'seminario' en bijbelschool in de stad Sucre is verbonden. Mensen van de straat die niets hebben, kunnen hier voor allerlei vormen van medische zorg terecht.

Ellen kan terugkijken op een bewogen leven als een van de negen kinderen van Corrnelis Ellen en Martha Lap. Op de openbare en later de christelijke school was hij volgens eigen zeggen geen uitblinker, maar hij had twee rechterhanden. Zijn eerste werkplek was de landbouwwerktuigenhandel van De Graaf & Schoorl waar hij als 14-jarige aan de slag ging en waar hij van hoefsmid Jaap Zwaan leerde smeden. Maar de visserij trok hem meer en zo kwam hij terecht op verschillende kotters, waaronder de TX3 van Jan van der Vis. Ooit sloeg hij 's nachts bij het vieren van de netten overboord maar kwam daar op het laatste nippertje heelhuids vanaf. Eigen schipper en medevennoot werd hij op de TX8. De invoer van quotering was er debet aan dat een eind kwam aan de visserijloopbaan, die onderbroken werd door de jaren dat hij tegen zijn zin met zijn geëmigreerde familie in Canada verbleef. Eenmaal terug trouwde hij met Cornelia Brouwer met wie hij vijf kinderen kreeg. Harry Ellen was geen zakenman. Met de viswinkel op de Stenenplaats die hij overnam van Willem van der Vis, moest hij stoppen waarna hij in de bouw ging. Steeds meer ging het geloof hem bezig houden. Van huis uit Nederlands Hervormd ging hij over naar meer rechtzinnig christendom onder invloed van de naar Australië gemigreerde Pieter Terpstra. 'De Bijbelstudie die hij tijdens zijn verlof op Texel leidde was voor mij een openbaring, een geestelijke verandering. Ik was actief betrokken bij de oprichting van de Baptistengemeente. Maar na de dood van mijn vrouw in 2001 raakte ik helemaal de weg kwijt. Een nieuwe uitdaging en bestemming vond ik toen mijn broer Hans, zendeling in Bolivia, me uitnodigde om met zijn werk kennis te maken. Na moeilijke weken vond ik genezing en werd mijn relatie met de Heiland hersteld.'

Terug in Nagele waar hij de laatste jaren woonde, kreeg hij steeds meer aandrang om terug te gaan naar Bolivia en zich daar blijvend in te zetten. Door de Volle Evangelie Gemeente in Urk werd hij uitgezonden en kwam terecht in het seminario Setesur waar hij zich sindsdien met veel plezier vooral bezig houdt met timmerwerk en andere praktische activiteit voor de armen die zich hier voor medische zorg en therapie melden. 'Het is waar, ik mag tot grote zegen zijn voor de naasten.'

In de therapieruimte van het centrum mankeert het nog aan toestellen en hulpmiddelen, maar het geld ontbreekt. Voor de meest noodzakelijke spullen is ongeveer €800, - nodig. Ellen doet een vriendelijk beroep op de Texelaars om dat bij elkaar te brengen. Bijdragen kunnen worden overgemaakt op bankrekening NL07RABO 00362 5148 28 ten name van Harry Ellen.