Achter de schermen

Vraag en aanbod

Politiek is en blijft soms ook een wonderlijk ding. Afgelopen week in ieder geval weer twee opmerkelijke zaken meegemaakt, zeker als je ze tegen elkaar afzet.

Eerst de behandeling van de nota Toerisme en Recreatie in de raadscommissie van dinsdagavond. Daarvoor meldde zich in de raadzaal de ene na de andere organisatie met de mededeling 'niet betrokken te zijn geweest in het proces en toch graag mee te willen doen'. In eerste instantie denk je als toehoorder 'daar gaan we weer...', maar misschien kan het geen kwaad daar toch eens anders tegenaan te kijken.

Daarna op woensdagavond de behandeling van Het Beraad, een maandelijkse bijeenkomst die vorig jaar op initiatief van Texel 2010 in het leven werd geroepen. Ik ben er een keer bij geweest en inderdaad een goede gelegenheid om raadsleden en collegeleden in het wild over vanalles en nog wat aan te schieten.

Denk je dan dat het storm loopt en mensen rijen dik tegelijk het gemeentehuis binnenmarcheren? Nou, nee. Na zes bijeenkomsten is Het Beraad gestaakt en het initiatief is niet ten onder gegaan aan overweldigende belangstelling. Er wordt nu naar verwachting eerst bekeken hoe het anders kan.

Als ik nu even de psychologie van de koude grond hanteer, zie ik in deze twee feitelijk los van elkaar staande voorvallen een overeenkomst op het gebied van vraag en aanbod. Bij Het Beraad is sprake van een groot aanbod in overleg en vervolgens zie je de vraag afnemen. Bij de behandeling van de nota Toerisme precies het tegenovergestelde. Amper aanbod en hup, meteen zie je de vraag en behoefte aan overleg toenemen.

De verantwoordelijk wethouder hoefde dinsdagavond tijdens de vergadering enkel te noteren wie allemaal mee willen praten en hij kan straks concreet aan de slag met betrokken partijen. Geen geleur met een dikke nota, de wethouder heeft de aandacht te pakken en kan de nota met inbreng van betrokkenen verder in elkaar zetten.

Ik geef toe: het is een veronderstelling van de koude grond, maar het verklaart misschien wel waarom met enige regelmaat organisaties dan wel personen in de raadzaal aanwezig zijn met de mededeling 'dat ze niet betrokken waren'. Dan is er gewoon weer een vraag gecreeƫrd en daar heb je uiteindelijk meer aan dan een aanbod waar mensen aan voorbij wandelen. Maar ja, nou weet ik ook; het is en blijft politiek. Goed mogelijk dus dat alles toch weer anders ligt dan je denkt dat het is.

Jeroen van Hattum