Voorzitter Werner van der Meer in de raadzaal, omringd door voetballers van Texel'94.
Voorzitter Werner van der Meer in de raadzaal, omringd door voetballers van Texel'94. Foto: Jeroen van Hattum

Kunstgras Texel'94 nog niet beklonken

De wil is er, maar de realisatie van een kunstgrasveld bij Texel'94 op sportpark Den Burg is na woensdagavond nog zeker geen beklonken zaak. Een voorstel van de PvdA om de vaart erin te houden, stuitte bij andere poiitieke partijen op vragen.

Leden van Texel'94 waren ruim vertegenwoordigd in de raadzaal en voorzitter Werner van der Meer zette uiteen dat een kunstgrasveld een oplossing is voor het capaciteitsprobleem waar de club al jaren mee kampt. Texel'94 heeft drie velden en 550 leden (350 jeugd en 200 volwassenen) die over 28 teams zijn verdeeld.

Nils Lely (PvdA) sprak van een morele schuld dat Texel'94 zijn velden nooit heeft kunnen uitbreiden. Op de voormalige A- en B-velden van SV Texel zijn de afgelopen jaren het gemeentehuis en Stayokay gebouwd, De PvdA vond dat daarom voor Texel'94 na aanleg van een kunstgrasveld ook soepel met de 70/30-regeling moet worden omgegaan. Die regeling houdt in dat clubs voor gebruik van een gemeentelijke veld 30 procent van de kosten betalen en de gemeente de rest. Van der Meer zette uiteen dat anders de kosten voor Texel'94 met €15.000,- omhoog gaan en dat draagt de club financieel niet.

Albert Huisman (VVD) stelde dat dan beter de 70/30-regeling kan worden aangepast in een verhouding van 85 en 15 procent. 'Of er moet een sportinvesteringsfonds komen voor de kosten.' Dat is één van de speerpunten van de VVD bij de verkiezingen. Op de vraag hoeveel de gemeente dat jaarlijks gaat kosten, kwam Astrid van de Wetering (D66) met een bedrag van €60.000,- op de proppen. Wethouder Hennie Huisman (sport) liet meteen weten dat dat echter een grove schatting is en dat ze cijfers nog precies moet uitzoeken. Dat leidde bij Van de Wetering tot de opmerking dat ze een volgende keer graag gedegen cijfers van de wethouder wil horen.

Willem Vlas (Texels Belang) vond dat het initiatief-voorstel van PvdA en Fractie ZZP van Marjan de Groot niet volledig was. Hij had liever dat het college een discussiestuk opstelt, zodat de partijen daar in een volgende commissievergadering (nog voor de verkiezingen) over kunnen praten. 'Ik kan nu geen antwoord geven op de vraag in het voorstel om €50.000,- beschikbaar te stellen.'

Diverse commissieleden hadden gegoogeld of gebeld met leveranciers van kunstgrasvelden en dat leerde dat realisatie ongeveer drie ton kost. Wethouder Huisman gaf aan dat de gemeente geen regeling kent om een dergelijk bedrag aan een club te besteden. Zij wees erop dat er ook meer clubs zijn die geld nodig hebben en meteen op de stoep staan bij de gemeente als er tonnen voor een kunstgrasveld worden uitgetrokken. De wethouder liet weten inmiddels wel bij het toeristisch investeringsfonds STIFT een balletje te hebben opgeworpen. 'Het sportpark is ook aantrekkelijk voor toeristen.' Ze wees de raadsleden erop dat zij vorig jaar ook al een verzoek heeft gehad aan een kunstgrasveld te werken en vroeg de commissieleden de gelegenheid om dat werk af te maken. Cees Hoogerheide (Fractie Hoogerheide) was onomwonden. 'Wie niet in zijn toekomst durft te investeren, raakt zijn jeugd kwijt.' Het geheel betekende dat het nu even afwachten is hoe de raad op woensdag 19 februari tijdens de raadsvergadering met het initiatief-voorstel van PvdA en Fractie ZZP omgaat.