Gemis betrokkenheid bij toeristische nota

Het college heeft een voorstel om de nota Toerisme en Recreatie te actualiseren teruggetrokken. Diverse organisaties gaven aan dat zij niet betrokken waren in de voorbereidingen.

Burgemeester en wethouders presenteerden dinsdag tijdens de raadscommissie plannen om de toeristische nota uit 2003 op delen te actualiseren. Dat gebeurde op basis van de startnotitie Mooi Texel die de gemeenteraad in 2012 opstelde en die als kader moest dienen voor een herziening van de nota. Het college vroeg dinsdag aan de raad om uitgangspunten in Mooi Texel los te laten.

Voordat het tot een inhoudelijke behandeling in de commissie kwam, lieten het Texels Ondernemers Platform (TOP). LTO Noord/KAVB en de werkgroep Kernwaarden weten dat zij niet betrokken waren geweest bij de door het college ondernomen actualisatie. Michel Gregoire (TOP) vond het wel handig als de toeristische sector bij dergelijke plannen worden betrokken als er ook veel van de sector wordt verwacht.

Kuip van de LTO/KAVB was ontstemd over een voorstel van het college om bij uitgifte van grond voor vernieuwende projecten de compensatieplicht voor landbouwgrond te laten vallen. Dick Drijver van de werkgroep Kernwaarden was verbaasd dat het college als voorwaarden voor vernieuwende toeristische projecten acht zogeheten Texel Principes, deels afkomstig uit Planet Texel, in het voorstel had opgenomen.

Volgens Drijver werd daarmee voorbij gegaan aan het vorig jaar vastgestelde Beeldkwaliteitsplan waarin handen en voeten is gegeven aan de planologische kernwaarden voor het eiland. Een item waarop vanuit de raad ook meermalen is aangedrongen. Drijver voorzag een 'doolhof' als de gemeente geen rekening houdt met het Beeldkwaliteitsplan.

De kritieken misten hun uitwerking niet op de commissieleden. Annie Hin (Texel 2010) vroeg zich af hoe het college draagvlak wil krijgen in de samenleving als er niemand wordt uitgenodigd om mee te praten. Albert Huisman (VVD) noemde het voorstel niet rijp voor besluitvorming en die mening waren de meeste partijen toegedaan. Nils Lely (PvdA) kaartte nog wel aan dat het loslaten van de compensatieplicht voor landbouwgrond niet het meest heikele punt was. 'Het gaat om een paar hectare.'

Joop Groeskamp (Texels Belang) vond dat het college zich niet aan de afspraken met de raad had gehouden. Volgens hem zou er een nieuwe nota komen en niet een stukje worden geactualiseerd. Een soortgelijke mening was ook bij TOP te horen. Groeskamp vond het kolder dat het college geen definitie wil hangen aan het begrip 'vernieuwend project' in Mooi Texel. Dat leidde bij wethouder Eric Hercules tot de opmerking dat het college zich daar het hoofd over heeft gebogen, maar er niet uit was gekomen..

De wethouder sprak zelf van een 'gemankeerd voorstel' en nam het terug. De partijen kregen de toezegging van Hercules dat er een nieuw voorstel komt waarin beschreven staat hoe zo breed mogelijk kan worden nagedacht over toerisme en recreatie op Texel.