Wethouder zet feiten zonnepanelen op rij

Een voorstel van de VVD om TexelEnergie zonnepanelen te laten plaatsen op daken van gemeentelijke gebouwen ging dinsdagavond niet zonder slag of stoot door de raadscommissie.

De wil was er, maar de vraag was of het praktisch allemaal uitvoerbaar was. Wethouder Eric Hercules maakte op een gegeven moment een einde aan de discussie met de opmerking dat hij eerst eens alle feiten op een rij gaat zetten.

Wat de VVD betreft, geven zonnepanelen op gemeentelijke daken het goede voorbeeld en draagt het ook bij in de ambitie om Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend te laten zijn op gebied van energie. De liberalen willen daarvoor een beroep doen op een zogeheten participatie-regeling die het lokale energiemaatschappijen mogelijk moet maken om bij anderen zonnepanelen op het dak te zetten.

Cees Hoogerheide (Fractie Hoogerheide) en Marjan de Groot (Fractie ZZP) vroegen zich af of het per sé TexelEnergie moet zijn of dat ook anderen een kans krijgen. Hoogerheide stelde dat TexelEnergie geen productiebedrijf van energie is, maar gewoon als handelsmaatschappij staat ingeschreven. Hercules stelde dat TexelEnergie wel degelijk een productiebedrijf is en het recht heeft om zelf energie te produceren. De wethouder benadrukte dat alleen lokale energiebedrijven voor de participatie-regeling in aanmerking komen en meer dan nodig voor eigen gebruik mogen opwekken.

Hercules hield wat het VVD-voorstel betreft zelf wel een slag om de arm, omdat de gemeente al stroom afneemt van de HVC in Alkmaar en daar als aandeelhouder goedkoper uit is dan wanneer er zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen worden geplaatst. Albert Huisman (VVD) liet weten dat het er niet om gaat dat de gemeente de stroom van de panelen afneemt, maar dat er een voorbeeld wordt gegeven.

Willem Vlas (Texels Belang) putte uit zijn werkzaam verleden in de energiewereld en kaartte aan dat Hercules wel een punt had. 'Terugleveren van stroom gaat altijd via de energiemeter en twee energiemeters in één pand bestaat niet.' Daar moest nog eens goed naar gekeken worden. Ben Zegeren (CDA) vroeg zich af of de architect van het gemeentehuis er wel gelukkig van wordt als daar zonnepanelen op het dak worden geplaatst.

Volgens Huisman hoeft TexelEnergie niet per sé uitvoerder te zijn van de plannen, maar is de energiecoöperatie de aangewezen instantie voor de participatie-regeling. Het initiatiefvoorstel van de VVD komt ter besluitvorming aan de orde in de raadsvergadering van woensdag 19 februari.