Versnippering in gemeenteraad

De negende terugblik op de Texelse gemeenteraad tussen 2010 en 2014: de versnippering.

Het is momenteel een veel gehoord woord in de politiek: de versnippering. Liefst tien fracties kent de raad: zes éénpersoonsfracties, drie tweepersoonsfracties en één driepersoonsfractie.

De versnippering staat in schril contrast met de eerste twee jaar van de raadsperiode, waarin elke raadslid rustig op zijn of haar plek zit. Marian Merkelbach (CDA) is op 15 februari 2012 de eerste die opstapt. Zij wordt op 19 december 2012 gevolgd door Rikus Kieft (GroenLinks) bij wie acht jaar raadslidmaatschap zijn tol begint te eisen. Hetzelfde geldt voor Merkelbach die vertrekt voor ze verzuurt.

In december 2012 is ook de eerste afsplitsing een feit: Nico Waerts kan zich niet langer vinden in de koers van Texel 2010 en gaat alleen verder onder de naam Fractie Waerts. Daarna is het wederom langere tijd rustig in de raad, totdat in het najaar van 2013 de perikelen rond wethouder Edo Kooiman ontstaan.

Hij dient op 18 september 2013 zijn ontslag in als er een motie van wantrouwen van zijn partij Texel 2010 in aantocht is. De motie kan rekenen op steun van coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 en daar laat Kooiman het niet op aankomen.

Vervolgens gaat het rap. Woensdag 20 november 2013 kondigt Cees Hoogerheide zijn vertrek aan bij D66. De leden van zijn partij hebben hem niet aangewezen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen en daar heeft hij het moeilijk mee. Hoogerheide gaat alleen verder als Fractie Hoogerheide.

Op 4 december 2013 kondigt commissielid Aad van Gils zijn vertrek aan bij Texels Belang. Hij is als vijfde op de kieslijst gezet en dat is volgens Van Gils te teleurstellend na vier jaar inzet als commissielid. Op 18 december 2013 verlaat Marjan de Groot de VVD en gaat verder als Fractie ZZP. De Groot kan zich niet vinden in de wijze waarop binnen de VVD de kieslijst is vastgesteld.

De afspltsingen leidden tot verschuivingen op het politieke toneel. Kooiman vindt onderdak bij Texels Belang, Van Gils gaat naar Texel 2010, Waerts komt bij D66 op de kieslijst en De Groot en Hoogerheide schrijven zich in als Lijst 8 voor de verkiezingen van 19 maart.

Binnen de raadsfracties van Texels Belang en de PvdA heerst rust aan het front. Beide fracties vormen sinds 2010 een eenheid. Op 31 augustus 2011 trekt Milena Hilstra (PvdA) zich weliswaar tijdelijk terug als raadslid, maar dat heeft een praktische reden: ze is zwanger. Haar plaats wordt tot 23 mei 2012 waargenomen door Yolanda Legierse.