Met een nieuwe website wil DVO biljartend Texel verenigen en interesse kweken bij de jeugd.
Met een nieuwe website wil DVO biljartend Texel verenigen en interesse kweken bij de jeugd. Foto: archief Texelse Courant

Vereniging richt zich op jeugd, website verbindt biljartend Texel

Met een zeer uitgebreide website vol tips en trucs, ruimte voor verenigingen en hun uitslagen, filmpjes en beeldmateriaal, wil biljartvereniging DVO jongere spelers interesseren in de biljartsport.

'De carambolebiljartsport is uitdagend en, in tegenstelling tot poolbiljart, nemen complexiteit toe afhankelijk van spelsoort en niveau', stelt het bestuur. Volgens de drijvende krachten achter de website is er op het eiland ongetwijfeld voldoende jong talent aanwezig. Speciaal voor hen wordt een aparte speelavond georganiseerd, op vrijdag. 'Niet later dan tot 22.30 uur, zodat mensen daarna nog iets anders kunnen doen.' Deze avond valt buiten de normale competities van DVO, die op de andere vier avonden plaats vinden. 'Dit hebben we zo gedaan omdat jonge spelers dan niet direct tussen de oude rotten terecht komen.' Aan de hand van speciaal beeldmateriaal worden lessen verzorgd door ervaren trainers en eventueel wordt een onderlinge competitie opgezet. Op de speelavond wordt gebruik gemaakt van de accommodatie van Texels Welzijn aan de Beatrixlaan in Den Burg, waar drie uitstekende biljarttafels staan. Jonge biljarters die daar prijs op stellen, kunnen zich individueel inschrijven voor de Texelse biljartkampioenschappen of met een eigen team voor de eilandcompetitie voor teams. Bedoeling is uiteraard dat het programma 'jong talent' een bijdrage levert aan de continuïteit van de biljartsport op het eiland.

De deze week geïntroduceerde webstite, met foto's en films in een strakke moderne vormgeving, is echter meer dan de ondersteuning van het 'jong talent'-programma. De site, www.biljartenoptexel.nl. wil ook een eilandbreed platform zijn voor de biljartsport. In de eerste plaats bedoeld voor de leden van DVO, die op deze manier op de hoogte kunnen blijven van programma, uitslagen en standen, is er ook ruimte voor de toernooien die op het eiland worden gespeeld. Zo is er informatie te vinden over de Texelse kampioenschappen, die deze maand worden gespeeld, de eilandcompetitie voor teams, het Straattoernooi bij Klif 23 en het Koger libretoernooi. Ook zijn enkele inspirerende filmpjes opgenomen, waarbij aandacht wordt besteed aan het naspelen en het verbeteren van belangrijke stootbeelden in alle spelsoorten, libre, bandstoten en driebanden. Voor deze filmpjes wordt dankbaar gebruik gemaakt van het lesmateriaal van Xavier Gretillat, die meespeelt in de Europese top. Het is de bedoeling dit materiaal in de loop der tijd uit te breiden met eigen beelden.

Leerlingen geven les over vluchtelingen

In verband met een schoolproject verzorgen Melissa Mets, Jamie van Nieuwland en Daniëlle Leyen dinsdag 4 februari een gastles over vluchtelingen.

De drie zijn leerrlingen van het ROC in Den Helder, waar ze in het vierde jaar zitten van de opleiding 'voor bedrijfsadministrateur volgen. Het project 'Breaking news' is onderdeel van het vak 'Loopbaan en burgerschap'. De gastles, die de naam 'De stille ramp' heeft gekregen, wordt gegeven voor derdejaarsleerlingen Zorg en Welzijn. 'Per jaar zijn er wereldwijd meer dan tien miljoen vluchtelingen', vertelt Mets. 'Daarvan is 44 procent kind, dus bijna de helft.' Tijdens de les spelen de drie de reis van een vluchteling na. 'Vooral met boten gebeuren er erg veel ongelukken, soms zitten mensen met 72 man op een bootje van twaalf meter.'