Statencommissie Mobiliteit en Wonen komt op werkbezoek

De toekomst van het openbaar vervoer op Texel blijft een heet hangijzer. Zo staat het onderwerp op de agenda van de raadscommissie van volgende week en donderdag komt de Statencommissie Mobiliteit en Wonen van de provincie Noord-Holland op werkbezoek.

De gemeente Texel heeft de Statencommissie uitgenodigd om hen te informeren over hoe er op het eiland over het nieuwe openbare vervoer gedacht wordt en wat er voorbereid is. Texel 2010 uit in een uitgebreide brief aan de Statencommissie nogmaals zijn zorgen over de verslechtering die de pilot met zich meebrengt.

'Zoals u ziet krijgt lijn 28 te kampen met een combinatie van substantiƫle tariefverhoging en frequente, steeds verder oplopende vertraging. Dit zou wel eens kunnen leiden tot onbegrip, zo al geen agressie, bij reizigers. Velen komen hier alleen om te werken en willen na hun werk zo snel mogelijk het eiland af. Een ander gevolg is negatieve publiciteit voor ons eiland, dat nu nog bekend staat om zijn gemoedelijkheid', staat opgetekend in de brief. De partij is bovendien van mening dat het openbaar vervoer op ons eiland al genoeg gekort is de afgelopen jaren. 'Zo is er tijdens de hoogzomerperiode in Den Helder en op Texel geen busaansluiting meer op de tussenboot. Reizigers op lijn 28 hebben wat service betreft onder de huidige tarieven dus al een forse stap teruggedaan', vervolgt Texel 2010. De Statencommissie onderschrijft dat Texel door zijn eilandpositie en toerisme een bijzondere behandeling rechtvaardigt. Mede hierdoor achten zij een eenvoudige tariefstelling een 'kritische succesfactor' voor de pilot. Verder ziet de provincie een grotere toekomstige rol in het openbaar vervoer op Texel. Zij ziet de pilot niet als een eenmalige proef, maar als een sierieuze opmaat naar een kleinschalig OV, waarbij de gemeente, vervoerders en ondernemers gezamelijk het openbaar vervoer organiseren.