Verrassend parcours voor MTB'ers

De 525 deelnemers aan de laatste veldtoertocht van dit seizoen kregen zondagmorgen een uitdagend parcours voorgeschoteld. De harde zuidwestenwind, die met kracht 7 over het eiland blies, maakte de tocht nog een tandje zwaarder.

Het was de organisatoren van Wielersport Texel weer gelukt een aantrekkelijke tocht uit te zetten met enkele verrassende wendingen. Zo mochten de mountainbikers met toestemming van Staatsbosbeheer over prachtige paden door De Geul en langs de Buiten-Muy. De weergoden waren de deelnemers goed gezind: het was niet koud en af en toe kwam het zonnetje er bij. Bij Paal 9 leidde de route naar het strand. Dat was met de wind in de rug redelijk goed te doen. Via duinen en bos kwamen de MTB 'ers terecht bij Paal 21, waar ze werden opgewacht door vrijwilligers met krentenbollen en warme en koude drankjes. De deelnemers aan de 37 kilometer hadden hier het keerpunt, degenen die kozen voor 43 kilometer gingen via de Buiten-Muy nabij Paal 23 het strand op. Daar keerde de straffe wind zich tegen hen en zorgde de combinatie met een zacht, moeilijk berijdbaar strand voor een ware uitputtingsslag.

Toch waren de honderden fietsers erg te spreken over het aantrekkelijke parcours dat door een groot deel van het nationaal park Duinen van Texel leidde. 'We zijn onderweg van alles tegengekomen. Strand, bos, duinen, modder en grasland. Het zat er allemaal in. Geweldig!', aldus een deelnemer uit Den Helder. De vernieuwingen in de route leverden eveneens waardering op. Ook de Texelse deelnemers, 127 mannen en vrouwen, reageerden enthousiast. 'Het is leuk dat de route nu elke keer toch anders is. Dat houdt het spannend', aldus Cor Bremer uit Oosterend. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor en ook de materiaalpech bleef in de meeste gevallen beperkt tot lekke banden.

De tocht van zondag was de laatste veldtoertocht die Wielersport Texel dit seizoen organiseerde. Voor veel Texelaars vormde de tocht de opmaat naar hét Texelse mountainbikespektakel van de winter: de SuperSunday. Die wordt volgende week zondag, 9 februari, verreden. De monstertocht van 100 kilometer, zoals de organisatoren die zelf omschrijven, start om 8.00 uur. De route blijft tot de start geheim.