Voorbeeld van een kunstgrasveld.
Voorbeeld van een kunstgrasveld.

PvdA in actie voor kunstgrasveld

De PvdA komt woensdag in de raadscommissie met een initiatiefvoorstel om een kunstgrasveld bij Texel'94 te realiseren.

Wat de sociaaldemocraten betreft, hebben de gemeente en Texel'94 vóór 1 mei een overeenkomst. Daarin moet volgens de PvdA gekeken zijn naar onder meer rente, aanlegkosten, afschrijftermijnen en de kosten van het gebruik.'

Het initiatiefvoorstel wordt gesteund door Fractie ZZP van Marjan de Groot. De partijen streven ernaar dat bij het begin van het voetbalseizoen 2014/2015 daadwerkelijk een kunstgrasveld op Sportpark Den Burg-Zuid ligt.

De PvdA stelt de andere partijen in de gemeenteraad voor om dit jaar uit de algemene reserve alvast €50.000,- beschikbaar te stellen voor de jaarlasten van het kunstgrasveld. Voor de kosten daarvan wordt in het algemeen uitgegaan van circa vier ton.

Volgens de PvdA heeft het sportpark al jarenlang een tekort aan capaciteit en kunnen er geen nieuwe velden worden aangelegd als gevolg van de bouw van het nieuwe gemeentehuis en Stayokay op de voormalige A- en B-velden van SV Texel aan de Haffelderweg. De PvdA pleit voor een kunstgrasveld waar niet alleen Texel'94, maar ook anderen gebruik van kunnen maken. Volgens gemeentelijk beleid zou Texel'94 bij gebruik van het kunstgrasveld 30 procent van de kosten moeten betalen en de gemeente de overige 70 procent. De PvdA wil daar ruim mee omgaan, omdat een kunstgrasveld duurder is dan een natuurgrasveld.

De VVD komt woensdag met een motie waarin wordt voorgesteld om de gehele 70/30-regeling los te laten. Wat de liberalen betreft geldt straks voor elke vereniging of instelling dat zij 15 procent van de kosten voor gebruik van gemeentelijke grond dan wel gebouwen betalen en de gemeente de overige 85 procent.

Tijdens het sportverkiezingsdebat donderdagavond in Stayokay sprak een meerderheid van de vertegenwoordigers van de politieke partijen een voorkeur uit voor een kunstgrasveld. Alleen de VVD gaf aan tegen te zullen stemmen. Texels Belang hield een slag om de arm.

Marcel Verbeek, docent bewegingsonderwijs op de OSG, pleitte tijdens het debat voor een kunstgrasveld dat allround voor meerdere sporten te gebruiken is.