Raad gevraagd deel Mooi Texel te wijzigen

Het college vraagt de politieke partijen een deel van de startnotitie 'Mooi Texel' uit 2012 over het slaapplaatsenbeleid op Texel aan te passen.

Dat blijkt uit een voorstel van het college om de nota Toerisme en Recreatie uit 2003 te actualiseren. Dat voorstel ligt vanavond (dinsdag) op tafel bij de raadscommissie.

De raad stelde in 2012 op eigen initiatief de notitie Mooi Texel op, zodat het college een spoorboekje had voor het herzien van de nota Toerisme en Recreatie. De raad deed dat, omdat de grens van maximaal 45.000 slaapplaatsen bijna is bereikt.

In de notitie stelde de raad onder meer dat er nog vierhonderd nieuwe toeristische bedden mogen worden uitgegeven en dan alleen aan 'vernieuwende projecten' (maximaal vijftig bedden per project). Van die vierhonderd bedden zouden er honderd specifiek voor zorgplaatsen zijn.

Het college vraagt de raad nu om die honderd los te laten en het onderwerp 'toeristische zorgplaatsen' te bekijken vanuit een maatschappelijke in plaats van een toeristische hoek. Het college wijst erop dat op Texel meer een behoefte aan revalidatiebedden is. 'Dit zijn ook zorgplaatsen, maar zonder toeristisch oogmerk. Lege bedden kunnen wel gevuld worden door toeristen die zorg vragen.'

Het college vraagt de raad verder geen definitie aan het begrip 'vernieuwend project' te hangen. Volgens het college is het beter om initiatiefnemers zelf te laten motiveren waarom hun plannen vernieuwend zijn en waarom ze passen op Texel. Wat het college betreft worden aan het begrip 'maximaal vijftig' de woorden 'in principe' toegevoegd, zodat er wat meer armslag is. Voorgesteld wordt ook uit te gaan van 'in principe één hectare bij vijftig bedden en bij minder bedden evenredig minder grond.'

Daarnaast stelt het college voor twee criteria uit Mooi Texel te laten vervallen. De raad had daarin bepaald dat bij uitgifte van nieuwe bedden aan vernieuwende projecten landbouwgrond zou moeten worden gecompenseerd en nieuwe projecten zouden moeten grenzen aan recreatief bestemde percelen.

Volgens het college is er geen enkele ontwikkeling meer mogelijk als er landbouwgrond moet worden gecompenseerd, omdat daarvoor eigenlijk geen plek meer is. Nieuwe projecten laten grenzen aan bestaande recreatieve percelen kan volgens het college tot ongewenste situaties leiden. 'Er zijn wellicht situaties denkbaar dat het juist beter is niet aangrenzend aan een bestaand terrein iets te ontwikkelen, aangezien dat bijvoorbeeld juist het open landschap aantast.'

Om initiatiefnemers van nieuwe toeristische projecten tegemoet te komen, heeft het college in overleg met het zogeheten maatschappelijk middenveld op het eiland acht principes opgesteld. Dat zijn:respecteer ruimte, rust en duisternis, vertrek vanuit de toegevoegde waarde op landschap en natuur, ga voor diversiteit en variatie en accepteer veranderingen, blijf jutten en pionieren, koppel schoonheid aan schoonheid, beweeg mee met de seizoenen, ga voor kwaliteit van leven en veiligheid, vertrek vanuit Texels Eigen lokale systemen. Die principes zijn deels afkomstig uit het project Planet Texel.