Raad zelf aan slag met Mooi Texel

De achtste terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: de startnotitie Mooi Texel.

Behoud van een balans tussen toeristische slaapplaatsen en het landschap om Texel aantrekkelijk te houden voor toeristen. Met die gedachte dienen PvdA, Texels Belang en D66 in de raadsvergadering van 18 april 2012 een voorstel in voor een notitie waarin staat hoe in de toekomst met de toeristische bedden op Texel om te gaan. De grens van maximaal 45.000 bedden is bijna bereikt, dus er moet sturing voor de toekomst komen.

Het college is het daarmee eens en biedt aan de notitie op te stellen. Dat willen de raadsleden niet. Ze besluiten het zelf te doen, omdat het college in hun ogen tot dan toe niets aan het slaapplaatsenbeleid heeft gedaan. Texel 2010 doet als enige niet mee en baseert zich op de uitspraak van het college dat het al met een soortgelijke notitie bezig is.

Circa tien bijeenkomsten later ligt de startnotitie 'Mooi Texel, meer toekomst' op tafel. Strekking van het stuk: er kunnen nog vierhonderd nieuwe bedden voor 'vernieuwende projecten' worden uitgegeven, waarvan honderd voor toeristische zorgplaatsen. Er worden voorwaarden gesteld aan 'vernieuwende projecten' en voor de rest zetten de partijen vooral in op kwaliteitsverbetering van de bestaande accommodatie voor toeristen.

In de raadsvergadering van 19 september 2012 wordt de notitie door de gemeenteraad goedgekeurd. De inhoud moet dienen als kader voor het herzien van de nota Recreatie en Toerisme uit 2003. Dat mag het college doen.

Texel 2010 stemt op 19 september tegen, maar ook de VVD trekt zich terug. De liberalen, in april al wat terughoudend, hebben de indruk dat er al te stellig piketpaaltjes in de notitie zijn opgenomen. De partij vindt ook dat derden te weinig betrokken zijn geweest. Dat is een klacht die op dat moment op meer plekken te horen is.

Het college maakt na de besluitvorming een paar keer gebruik van 'Mooi Texel' om ontwikkelingen tegen te houden. Zo krijgt De Krim in 2013 geen toestemming om bedden naar het 't Hoogelandt te verplaatsen en wordt de uitplaatsing van vijf inpandige appartementen naar nieuwe huisjes aan de Vuurtorenweg een halt toegeroepen.

Begin 2014 presenteert het college voorstellen om de nota Recreatie en Toerisme te actualiseren. Het college vraagt de raad geen definities voor 'vernieuwende projecten' op te nemen, verzoekt de honderd toeristische zorgbedden te laten vervallen en de raad wordt verzocht diverse criteria uit 'Mooi Texel' weer los te laten.