Uitvoering van de Oud-Leerlingen.
Uitvoering van de Oud-Leerlingen. Foto: Corrie Timmer

Hilarisch toneelstuk

Het publiek dat zaterdagavond door de kou naar dorpshuis De Wielewaal kwam, kon daar genieten van een bijzonder hilarisch toneelstuk, voor het voetlicht gebracht door de Oud-Leerlingen.

'De geflipte Flierefluiter', een stuk van Hub Fober, was de intussen vertrouwde en op elkaar ingespeelde spelersgroep van de Oud-Leerlingen op het lijf geschreven. Zij leefde zich uit in de absurde verwikkelingen van de op geld beluste familie Groen, vader, moeder, dochter, zoon en opa.

De enige integere persoon in het verhaal was de correcte Doortje, het dienstmeisje van de familie. Een mooie vertolking van Eline Jongejan. Zij verwende de verguisde opa buiten zicht van de familie met een lekker kopje koffie en een scheutje van zijn 'medicijn'. Opa (Kees Zijm) die het zijn van verschoppeling zat was, liet een nepbrief bezorgen van de Lotto waarop een prijs van tachtigduizend euro was gevallen. De hebzuchtige familieleden overstelpten hem hierop met alle goeds dat ze konden bedenken en konkelden intussen hoe ze hem het snelst van dat geld konden afhelpen.

Zoon Vincent (Jan Blom) wilde een renpaard, vader Gerbrand (Marco Vlaming) geld om zijn liefje in Brussel te onderhouden en dochter Dolly (Deborah Singer) had haar zinnen gezet op een carrière in Hollywood. Te pas en te onpas verscheen ze met veel bombarie in een wufte creatie om haar talent onder de aandacht te brengen. Helaas zonder veel bijval van de rond de tafel geschaarde familie, maar wel royaal vanuit de zaal.

En wat had de nieuwe buurvrouw (Gretha Bruin), die te pas en te onpas via het openstaande tuinhekje kwam binnenvallen met opa voor? Opa's populariteit rees en daalde met de hoogte van zijn financiën. Toen hij uiteindelijk door een erfenis van twee miljoen een man in bonus werd, kende de hebzucht van de familie geen grenzen meer. Door een misverstand echter stookte opa zijn winstgevende aandelen op en met de onsterflijke woorden: Tsjonge, dit was een interessant fikkie,' viel het doek. Voor de familie en voor de zaal.

Jan Blom was als de vlotte Vincent geweldig op dreef. Hilarisch was de herhaling waarmee zijn pogingen Doortje stiekum te versieren door zijn moeder elke keer weer werden getorpedeerd. Marco Vlaming speelde een overtuigende vader Groen die de vrede in het gezin probeerde te bewaren. Uiterlijk een brave borst, die intussen zijn eigen spelletjes speelde. Ingrid Smidt zette een geslaagde, hebzuchtige moeder neer, vol kapsones over vermeend standsbesef.

Richard van Triet, de enige debutant in het gezelschap, had als notaris Gelders een klein, maar niet onbetekenend rolletje. Hij ontmaskerde de buurvrouw als zijn op geld beluste secretaresse, een rol die Gretha Bruin met verve speelde. En Kees Zijm als opa? Toen bij de verloting de slagroomtaart op zijn nummer viel liet een luid klappend publiek horen dat men dit zeer verdiend vond.

Corrie Timmer