Ploeteren tijdens SuperSunday 2013, het weer bepaalt in hoge mate de zwaarte van de tocht.
Ploeteren tijdens SuperSunday 2013, het weer bepaalt in hoge mate de zwaarte van de tocht. Foto: Archief Texelse Courant

SuperSunday: 'Zo Texels als Texel is'

Vijfhonderd mountainbikers gaan zondagmorgen 9 februari vroeg van start voor de SuperSunday. Voor de negende editie van de sportieve prestatietocht is een parcours uitgezet over boerenland, door natuur, over bruggetjes en langs slootkantjes.

De editie van 2013 zit bij menig deelnemer nog vers in het geheugen; 'BlubberSunday'. Prut, een tijdslimiet die voor veel rijders te krap was en naar verhouding veel rijders van de overkant. En voor het eerst was het parcours tevoren bekend gemaakt. 'Dat doen we dus nooit meer', vertelt Henri van Maldegem, samen met John Betsema en Cees Vermuë de kern van de organisatie. Want de routekaart mocht dan een service zijn aan toeschouwers, menig ATB'er prentte de kaart in het hoofd en sneed delen van het parcours af, met als gevolg een ongelijk strijd. Want voor het volbrengen van de SuperSunday moet je een drempel over, een overwinning op jezelf. Door de zware omstandigheden lag die drempel vorig jaar erg hoog, en dat zou wel eens kunnen ontmoedigen. Bij het aanmelden viel daar overigens weinig van te merken, binnen tweeëneenhalve dag was de SuperSunday volgeboekt. Wie te laat was kreeg het advies zich op de wachtlijst te plaatsen. Prominente deelnemer is oud-profrenner Gert Jakobs, vaste tafelgast bij Tour du Jour.

Dit jaar moet iedereen de eindstreep kunnen halen, luidt de belofte. Die eindstreep ligt daarom op vijftig kilometer, de eerste dan. Want de tweede finishlijn ligt als vanouds op honderd kilometer en wie dit binnen de tijdlimiet wil halen, moet ook deze editie van goeden huize komen. De eerste vijftig kilometer, opgedeeld in twee blokken met halverwege een verversingspost, gaat gemiddeld over wat beter berijdbaar parcours en is vergelijkbaar met een sportieve toertocht. Maar in deel twee, dus na de tweede pitstop, kan het tracé wel eens wat zwaarder worden. Geheel afhankelijk van de weersomstandigheden overigens. Met vorst in de grond rijdt het nu eenmaal sneller. 'Maar als het blijft regenen, maak je dan maar op voor een veldslag.' In ieder geval een tocht waarin de rijders alle facetten van Texel tegen komen en naar uithoeken worden gestuurd waar de meesten nog nooit zijn geweest. 'Texel zoals Texel is.' Soms wat ondeugend, maar dat hoort er bij. 'We blijven kwajongens.' Vol lof zijn de drie over de medewerking van Staatsbosbeheer, landbouwers en andere grondeigenaren en beheerders. 'Sommigen vroegen al: wat gaan jullie nou weer voor leuks doen?' Vijftig vrijwilligers zijn in touw om het rollende circus in goede banen te leiden. Voor de catering, de ehbo, controleurs, om de routepijltjes uit te zetten en verkeersregelaars.

De start is om 8.00 bij het gemeentehuis. De rijders vertrekken tot 8.30 uur in etappes. Wie er vroeg is, mag het eerst op weg. De route is uitgepijld, er zijn drie pitstops met koffie en andere verversingen waar rijders op adem kunnen komen en bijkletsen. Om onderkoeling te voorkomen moeten deelnemers een warmtedeken bij zich hebben. Voor elke pitstop geldt een tijdslimiet, wie te laat binnen is mag niet meer verder, om te voorkomen dat het uitloopt. Na afloop is er voor iedereen in Stayokay een bord boerenkool met worst. Om te zorgen dat de toeschouwers aan de finish het warm houden, komen er partytenten en is er glüwein om de sfeer te verhogen. Ook is er live muziek in Stayokay. 'De finish wordt een stuk leuker.'

Startnummers kunnen zaterdag vanaf 14.00 uur worden opgehaald in Stayokay.

'