Job Schepers uitte in zijn blog zorgen over de acceptatie van cocaïnegebruik.
Job Schepers uitte in zijn blog zorgen over de acceptatie van cocaïnegebruik.

De autopolitie

Ogen wijd open, pupillen als wagenwielen en spastische trekken bij de mond. Velen die uitgaan in De Koog weten waarover ik het heb. Een biertje bij iemand onder de 18 is uit den boze, maar iedereen weet waar je cocaïne en pillen moet halen.

De dealers: iedereen kent ze, behalve de politie dan. Ik heb zelf nog nooit cocaïne gebruikt, toch weet ik precies bij wie ik moet zijn en wat het kost. Het zorgelijke hierbij is dat het met name jongetjes zijn die thuis wonen en waarschijnlijk in huilen uitbarsten wanneer hun ouders er achter komen. In de kroeg hebben ze echter het hoogste woord, ondertussen populair smijtend met grote hoeveelheden geld. Dat het verdacht is dat ze zoveel geld hebben met een baan in de keuken komt schijnbaar niet in ze op. Bij velen lijkt cocaïnegebruik sociaal geaccepteerd. Je moet immers de hele avond door en als je dronken bent kan je met een snuifje zo weer verder. Ik heb wat wonderbaarlijke genezingen voorbij zien komen. De kroegeigenaren weten dat het gebeurt en zijn al lang blij als de handel buiten hun deuren plaatsvindt, geen barman wil dat zijn tent de naam van coketent krijgt. Bovendien hebben zij het sinds 1 januari al druk genoeg met het controleren van de minderjarigen. De handel vindt doorgaans plaats op straat, daar waar diezelfde minderjarigen nog wel mogen komen. Bovendien wordt er steeds minder geheimzinnig over gedaan. Nu zult u denken, waar is de politie dan? De politie rijdt zo'n twee keer per uur in een terreinwagen door de straat, maar komt de auto niet uit. Dit doen zij pas wanneer een kroeg vijf minuten te lang open is. In dat geval staan zij kordaat voor de deur om verhaal te halen. Alle risico is dan van straat verdwenen waardoor de agent niet bang hoeft te zijn dat hij met geweld te maken krijgt. Het gevolg van de 'autopolitie' is dat de dealers vrij spel hebben. Natuurlijk is het zo dat de politie enige tijd geleden twee dealers heeft gepakt in Oosterend. Heel knap, al wist iedereen al (minstens) twee jaar dat het gebeurde. 'Zonder aangifte kan de politie niets', was het antwoord van de politie op de vraag van een bewoner van Den Burg tijdens een bijeenkomst in de Stayokay. Het park in Den Burg, het uitgaansleven van De Koog: iedereen ziet het, behalve de politie. Wees gerust ouders, uw minderjarige kind krijgt geen alcohol meer in de kroeg, het pilletje of een witte neus halen ze buiten wel.

Nasleep

Bovenstaand artikel werd dinsdag als Blog geplaatst op onze website. Als schrijver hoop je altijd dat je artikel goed gelezen wordt, maar dit had ik niet aan zien komen. Razendsnel vond het artikel zijn weg over het internet via dìverse sociale media. Ook kwamen er veel uiteenlopende reacties via de WhatsApp, Facebook, maar vooral op de website van de krant zelf. De één meldt dat de politie geen handvatten heeft om op te treden, de ander zegt dat de ouders verantwoordelijk zijn. Er ontstonden pittige discussies tussen de lezers. 'Dat gebeurde al toen ik nog op stap ging', luidt één van de reacties. Dit is ongetwijfeld waar, maar ik zie het het laatste jaar weer enorm opkomen en met name de manier waarop erover gesproken wordt verbaast me. Maar hoe gaan we het oplossen of is het een gegeven waar we maar mee moeten leren leven? De Koog is een prachtig dorp en mensen die door dit stuk denken dat het er onveilig is om te stappen kan ik geruststellen. Op Facebook werd mij gevraagd of het geen tijd werd om te emigreren. Al dat negatieve gedoe over De Koog is toch niet nodig? Zij die houden van De Koog willen het leefbaar houden voor de toekomst en ik merk in de badplaats dat veel mensen er het zelfde over denken. Als ik de reacties zie, lijkt het mij tijd dat er wat gaat gebeuren. Maar de drugsstroom aanpakken kan alleen bij aangiftes werd mij gisteren verteld. Ik blijf er bij dat als ik en vele anderen het drugsgebruik kunnen signaleren dat de politie dit toch ook moet kunnen. En als de politie echt niets kan is het dan niet de beurt aan de politiek? Mevrouw Giskes: als groot voorstander van het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik moet dit onderwerp u toch aan het hart gaan? De ouders zijn bezorgd, de kroegeigenaren staan machteloos en de politie schijnbaar ook. De opmerking dat dit al jaren gebeurt vind ik een drogreden, tijden veranderen. Vroeger werkten kinderen ook al vanaf hun twaalfde. 1.000 keer gedeeld op sociale media, duizenden keren gelezen, talloze reacties: maar wat gaan we er mee doen?

Job Schepers