verder kijken

Blond?

Woensdag was de nationale IQ-test op televisie. Leuk om te zien hoe bepaalde bevolkingsgroepen met elkaar concurreren. De vuilnismannen versus nagelstylisten, studenten versus blondines. De vragen waren niet voor de poes. Ik zat met pen en papier in de startblokken en schoot in de lach van de deelnemers aan het front. Over poezen gesproken, de schuine moppen waren niet van de lucht. Kelly met bloezende boezem en een pornodame van het witte doek, een nieuwe soapster, Prem, Willibrord Frequin, tjongejonge. ik begaf me in een bont gezelschap.

De taalvragen waren een eitje voor Jozien. Twee vingers in de neus, no problem. Inzicht ook geen probleem, de kubussen een makkie, rekenen een peace of cake, Maar toen... op een filmpje moest je een auto volgen, rechts, links, rechts, stoep op, lantaarnpaal om, nog eens rechts en dan op de volgende kaart invullen waar de brokkenpiloot gestrand was. Alleen de bus had ik goed. Dit is niet mijn ding, donders, nu zal het IQ flink zakken. Ik rijd normaal met mijn tomtom de hele wereld rond. In de Dennen kun je me gerust op de Nattevlakweg droppen, ik kom altijd weer thuis. Maar dat komt door de herkenningspunten .Als ik rijd, neem ik de gevels, planten, rode zakdoeken, naamborden, alles in me op. Maar zo snel op zo'n kaartje zoeken? Nee, dat wordt hem niet.

Dat de vuilnisman die wel allemaal goed heeft, super. Hij is expert in de plattegronden Dat is zijn beroep. Ze kwamen op de vijfde plaats van de groepen, op nummer vier de beveiligingsmensen, de nagelstylisten werden derde. En hou je vast: de blondines werden tweede, met een score van 109. De studenten scoorden 118, de topscoorders 137. Een jongen en een meisje, beide uit de groep van de studenten. Ja, als zij niet scoren, wie dan wel? Wie oh wie is de slimste mens. Bij Philip Freriks was het Owen Schumacher, ik heb genoten van die man, zo snel en goed in combineren en antwoorden, fenomenaal.

De droge humor van ons aller Maarten van Rossem, gecombineerd met de diversiteit aan deelnemers, kluisterde me dagelijks aan de buis. En ja, natuurlijk wil Jozien dan ook graag scoren .Vooral de vragen met de combinaties zijn leuk en heb ik vaak goed. Maar ja, Jozien zit met een lekkere beker thee en een nog overgebleven stuk chocoladeletter, met de poes op schoot, lekker op de bank. Ga dat maar eens doen in de studio,voor vele kijkers. Ik was wel blij met de score van 146, kwam dat nu door de leeftijd? Of toch blond... ?

Jozien