Monique van Diepen en Sandra Sieprath in de winkel in De Koog.
Monique van Diepen en Sandra Sieprath in de winkel in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Jumbo start met MBO-opleiding

Vergroten van de productkennis, omgang met klanten en veiligheid in de winkel.

Het zijn enkele zaken die aan de orde gaan komen in de MBO-opleiding detailhandel die Arjen en Monique van Diepen willen verzorgen in hun Jumbo's in De Koog, Den Burg en Zwaagdijk.

Bedoeling is dat de opleiding in het schooljaar 2014/2015 van start gaat. Volgens Monique van Diepen kunnen er twaalf tot vijftien mensen meedoen. De opleiding bestaat uit minimaal 24 uur per week werken in de parktijk en één dag in de week naar school. De lessen worden verzorgd bij de Jumbo in Zwaagdijk waar een opleidingslokaal is. Vervoer tussen Texel en Zwaagdijk wordt volgens Van Diepen geregeld.

Het gaat in eerste instantie om een opleiding van een jaar op niveau 2 en daarna bestaat de mogelijkheid op niveau 3 verder te gaan. Volgens Van Diepen kunnen mensen ook doorgaan naar de Jumbo Academy, het eigen opleidingsinstituut van de supermarktketen.

De ondernemers hebben contacten lopen met het ROC in Leiden en onderwijskundig adviesbureau OPPstap in Amstelveen om de eigen opleiding op te zetten. 'Daardoor kan er een erkend diploma worden behaald.' Volgens Van Diepen gaan medewerkers van de winkels aan de opleiding meedoen en er is ruimte voor derden die belangstelling hebben.

Dinsdag 4 februari is er vanaf 19.30 uur bij de Jumbo aan de Vogelenzang in Den Burg een informatieavond over de beoogde opleiding. Belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden via tim.jonker@jumbosupermarkten.nl.

De ondernemers spelen met de eigen opleiding in op de ideeën dat er op Texel meer MBO-onderwijs zou moeten zijn. Het is een onderwerp dat onder meer benoemd is in de structuurvisie Texel op Koers uit 2009, in het raadsprogramma Aansterken en Samenwerken uit 2010 en het staat ook in het document Richting voor Economie uit 2011.

Volgens van Diepen zou het mooi zijn als de MBO-opleiding leidt tot een kwaliteitsslag in de supermarkten. Het scheelt ook in reizen. 'Voor de Jumbo Academy moet je in bijvoorbeeld Tilburg of Zwolle zijn. Dan is het handiger om hier op Texel een eigen opleiding te hebben.'