Partijen willen tempo in beheer van haven

De gemeente moet vóór eind mei met belanghebbenden en onafhankelijke deskundigen praten over de toekomstige ondernemingsvorm voor de haven van Oudeschild.

Dat stellen D66, VVD, CDA en Fractie Waerts in een amendement dat woensdagavond in de commissievergadering wordt besproken. De partijen kunnen zich niet vinden in het plan van het college om één tot anderhalf jaar uit te trekken voor onderzoek naar de beste ondernemingsvorm voor beheer en exploitatie van de haven.

De vier partijen, die gezamenlijk vijf zetels in de raad hebben, volgen daarmee een oproep van Jook Nauta (Stichting Havenbelangen Oudeschild) en Michel Gregoire (TOP). Zij vroegen raad en college in november tijdens een eerdere commissievergadering tempo te maken met beheer en exploitatie. Nauta zei toen dat er op Texel deskundigen zijn die advies kunnen geven en Gregoire gaf het advies een voorbeeld te nemen aan de structuur van het vliegveld.

De politieke partijen praten woensdag over de verkenning waarin beschreven wordt hoe de haven zich in de toekomst zou moeten ontwikkelen. In het stuk worden vier adviezen voor beheer en exploitatie gegeven: gemeentelijke aansturing waarbij bestuurders en ambtenaren verantwoordelijk zijn voor de haven. Een havenschap waarin gemeenten samenwerken, een havenbedrijf (met een Raad van Commissarissen en de gemeente als aandeelhouder) of privatisering van de haven. In het laatste geval zouden de hele haven of delen daarvan in handen van de markt komen.

Eind 2011, toen de startnotitie voor de verkenning werd opgesteld, bepaalde een meerderheid in de raad op voorstel van de VVD al dat beheer en exploitatie van de haven in ieder geval niet in handen van de gemeente moesten blijven. De VVD stelde toen dat de gemeente daar niet de expertise voor in huis heeft.

Bedoeling is dat de raad op 19 februari instemt met de uitgangspunten in de verkenning, zodat het college verder kan. D66, CDA, VVD en Fractie Waerts zeggen meer grip te willen hebben op de te nemen stappen. Die staan in een uitvoeringsprogramma in de verkenning, maar bij veel stappen zijn nog geen concrete tijdstippen ingevuld.

De raad wordt ook gevraagd een oordeel te geven over de ambitie eventueel een nieuwe Deltadijk om de haven te leggen. Dat is het idee waar de visserij bezwaren tegen heeft, omdat kotters dan het risico lopen dat bij extreem hoog water de toegang tot de haven wordt afgesloten en zij de haven niet meer in kunnen.