Raad: geen verhuizing van Aldi

De zevende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: verhuizing Aldi naar de Spinbaan.

'Uitplaatsing van supermarkten naar bedrijventerreinen is niet wenselijk', staat er in de toekomstvisie Voorzieningenstructuur die op 2 maart 2010 - één dag voor de verkiezingen - in de raad wordt vastgesteld. Met andere woorden: geen verplaatsing van de Aldi uit het centrum van Den Burg naar het bedrijventerrein aan de Spinbaan in Den Burg.

De nieuwe coalitie van PvdA, Texel 2010, VVD en D66 die na de verkiezingen van 2010 aantreedt, denkt daar anders over dan de vorige coalitie van Texels Belang, CDA en GroenLinks. Onder aanvoering van met name Texel 2010 maakt de nieuwe coalitie zich hard voor de verplaatsing van de Aldi naar de Spinbaan. PvdA en D66 spraken daar in 2009 ook al eens hun voorkeur voor uit.

De vier partijen stellen gezamenlijk een initiatiefvoorstel op dat in de raadsvergadering van 21 september 2010 wordt aangenomen. Bekend is dat de provincie geen voorstander is van detailhandel op bedrijventerrein, maar de verkeersdruk in de omgeving van de Aldi wordt aangehaald als argument om een uitzondering voor elkaar te krijgen.

Texels Belang en CDA waarschuwen voor het risico dat de gemeente straks op alle bedrijventerreinen detailhandel zal moeten toestaan. Volgens hen zal de verkeersdruk afnemen als Albert Heijn verhuist naar de kop van de Waalderstraat (net binnen de ring), zodat de Aldi naar de locatie van de Albert Heijn kan gaan.

De VVD is er gevoelig voor en onthoudt zich op 21 september van stemming. PvdA, Texel 2010 en D66 geven een krappe meerderheid aan het gezamenlijke initiatiefvoorstel. Op voorstel van GroenLinks wordt bepaald dat na een vertrek van de Aldi geen grote publiekstrekker aan de Weverstraat mag terugkeren.

Het Texels Verbond van Ondernemers (nu TOP) is verbaasd over de gang van zaken en stelt eind 2010 dat met een verhuizing wordt meegewerkt aan de leegloop van het centrum van Den Burg. De provincie wijst in de loop van 2011 een principeverzoek om medewerking af. Het college laat het niet lopen en op 16 december 2011 neemt gedeputeerde Jan van Run persoonlijk een kijkje bij de Aldi.

Zijn boodschap is kort: als de gemeente met harde cijfers de noodzaak van een verhuizing kan aantonen, is hij bereid nog eens naar het verzoek van het college te kijken. Anders verleent de provincie geen medewerking. Begin 2012 trekken Aldi en Bob Bakker, eigenaar van de huidige en de beoogde locatie, hun aanvraag in. Het komt niet tot een verhuizing van de Aldi.