De Hollebol 0.0 Lounge gaat verder als alcoholvrij jongerencafé

De Hollebol 0.0 Lounge. Onder die naam maakt het cultuurcentrum aan de Parkstraat een doorstart als alcoholvrij jeugdcentrum. Vrijdagavond 31 januari openen ondernemers Heino Huizing en Sita Mijwaard het bedrijf.

'Veel horecaondernemers zeggen na het gewijzigde alcoholbeleid: bij mij komen ze er onder de achttien niet meer in. Maar dat is mij te makkelijk. Ik wil wat voor de jeugd doen en bovendien heb ik hier de vrijheid om te ondernemen. Ik heb in Eindhoven gezien hoe een kroegbaas met veertien zaken er eentje alcoholvrij voor de jeugd heeft gemaakt. Een doorslaand succes. Waarom zou zoiets hier niet kunnen? Het jeugdcentrum is ook niet alles, de jongeren kunnen eigenlijk geen kant op.'

In De Holleobol 0.0 Lounge komen plekken om te 'chillen', een poolbiljart, muziek en er komt ander vermaak voor de jeugd. En ook alcoholvrij bier. 'Meerdere merken. Ik heb ze laatst geproefd en zoals ze dat tegenwoordig weten te brouwen, echt een lekker biertje.'

De openingstijden houden gelijke tred met De Slock. Bezoekers komen ook binnen via dit café. 'We hebben bij de ingang een ID-checker en als het bezoekers onder de achttien, dan geven we aan dat zij zich rechtsaf in De Hollebol 0,0 Lounge kunnen vermaken. Die zaak is natuurlijk voor iedereen toegankelijk, ook voor volwassenen. De bar is er gewoon open. We controleren natuurlijk wel dat er geen alcohol naar binnen wordt gesmokkeld.' Huizing beschouwt het als een proef, die bij succes wordt voortgezet.

De Hollebol sloot eind vorig jaar de deuren, het atelier ging dicht. Bedoeling was om komend voorjaar een nieuwe start te maken, waarbij de exploitatie zo mogelijk meer zou worden afgestemd op de functie van cultuurcentrum. Eerder ontstond commotie in de buurt toen Young4Ever plannen ontvouwde om jongerencentrum Time Out te verplaatsen naar het oude sorteercentrum van de post.