Tromp en Stark terug in de race van klaverjascompetitie Den Burg

Bas Tromp en Frans Stark haalden verreweg de hoogste score in de veertiende ronde van competitie van Klaverjasclub Den Burg. Gerda en Freek Veeger houden de leiding in het klassement, maar het blijft een nek-aan-nekrace.

Bas Tromp en Frans Stark, die eerder aan de leiding gingen, waren de twee laatste speelavonden een beetje achterop geraakt. In de veertiende ronde waren ze als regerend kampioenen echter flink op dreef. Na een goede opening van dik 1700 punten volgden twee partijen van ruim boven de 2100. Een score boven de 8000 leek binnen bereik, maar in het laatste spel kregen ze te maken met taaie tegenstand. Ze noteerden met hun score van 7640 punten wel de hoogste partij van dit seizoen tot nu toe en liepen flink in op Veeger en Veeger. Op eerbiedwaardige achterstand werden Marja en Martien Bakelaar tweede. Zij kwamen tot 6723 punten en hadden een beetje pech dat het laatste spel in het water viel. Daardoor zat een score van 7000 punten (of meer) er niet in. Het leverde wel een plaatsje winst op en Bakelaar en Bakelaar stijgen naar de achtste plaats. Gerda en Freek Veeger blijven het goed doen. Zij werden derde met 6679 punten en moesten bijna 1000 punten voorsprong inleveren. Ze handhaven zich echter nog steeds op de eerste plaats. Peter van Heerwaarden en Huug Snoek deden goede zaken en werden vierde met 6632 punten. Daarmee boeken ze twee plaatsen winst in het klassement en stijgen naar de elfde plaats. Meijert Laan en Piet Kikkert hebben dit seizoen nog maar weinig geluk en moeten genoegen nemen met de laatste plaats in het klassement. Deze speelavond waren ze echter goed op dreef, wat met 6438 punten een vijfde plaats opleverde. Zij blijven laatste, maar krijgen toch weer enig uitzicht op de directe concurrenten. Het gemiddelde was met 6218 punten, vooral dankzij het hoge aantal marsen (36), een stuk hoger dan vorige week. In het klassement leiden Gerda en Freek Veeger met een voorsprong van 218 punten op Frans Stark en Bas Tromp. Daarachter valt een gat. Hans Westdorp en Jan Zaal staan derde op dik 2500 punten achterstand.

Lezing: hulpmiddelen gebruiken bij dyslexie

Onderwijspsycholoog Joyce Krijgsman spreekt donderdag 20 februari in de bibliotheek aan de Drijverstraat in Den Burg over hulpmiddelen bij dyslexie.

Bij het begeleiden en ondersteunen van kinderen en volwassenen met dyslexie zijn hulpmiddelen onmisbaar. Kinderen met dyslexie hebben behalve bij het voorlezen ook ondersteuning nodig bij het schrijven, het spellen en het studeren. In het voortgezet onderwijs kunnen zij hulpmiddelen inzetten bij het maken van huiswerk, toetsen en examens. Krijgsman vertelt welke hulpmiddelen gebruikt kunnen worden bij dyslexie en een lange-termijnoplossing bieden. Ook worden de nieuwste inzichten in het gebruik van Dyslexie-ICT gesproken. De aanwezigen maken kennis met Daisy spelers, AppWriter NL, Sprint Plus en Kurzweil 3000.Tot slot worden de financiƫle regelingen met betrekking tot hulpmiddelen doorgenomen. De lezing begint om 20.00 uur, de toegang is gratis. Aanmelden kan www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.