Innovatie

Zo'n 25 jaar geleden bestond het toeristisch aanbod op ons mooie eiland voor een groot deel uit kampeerplaatsen. De eerste omzettingen naar vakantiewoningen begon op De Krim en heeft daarna veel navolging gekregen. Die omzetting had op termijn een enorm effect op de Texelse economie. Allereerst profiteerde natuurlijk de bouwsector hiervan, maar met name de verbreding van het seizoen die daardoor ontstond, heeft een flinke boost gegeven aan de lokale conjunctuur. Ik denk dat er - met uitzondering van de grote steden - geen andere vakantiebestemming is met zo'n hoge bezettingsgraad als Texel. Vrijwel alle Texelse ondernemingen en inwoners hebben daarvan de afgelopen decennia kunnen profiteren.

Het is daarom van groot belang dat we goede accommodaties behouden en een verbeteringsslag maken waar nodig. Gelukkig is er in het nieuwe bestemmingsplan ruimte gereserveerd om die kwaliteitsverbetering mogelijk te maken. Daarbij is het in stand houden van het open landschap een zeer nadrukkelijke voorwaarde. De grote vraag is natuurlijk of een kwaliteitsverbetering alleen voldoende is.

In de huidige tijd volgen veranderingen elkaar in hoog tempo op. Ook de wensen van de toerist aangaande gastvrijheid en kwaliteit zullen zich in toenemende mate evolueren. Er zal ruimte moeten zijn voor innovatie en creativiteit. Dit is ook al aangesneden in de startnotitie voor de nieuwe nota Toerisme en Recreatie onder het motto 'Mooi Texel, meer toekomst'. Het vervelende is alleen dat creatieve ruimte en beheersing van ontwikkelingen moeizaam samen gaan. In diverse werkgroepen wordt dan ook al aardig gestoeid met de kaders die zijn gesteld in de startnotitie over het begrip innovatie in de recreatieve sector. Het gevolg is stilstand, geen duidelijkheid dan ook geen ontwikkelingen.

In dit verband is het de moeite waard om te kijken of de definitie van kamperen een nieuwe betekenis kan krijgen. Het zou mooi zijn om juist wat meer ruimte te geven aan accommodaties die uiteindelijk ook weer uit het landschap verdwijnen. Misschien is het is tijd voor hoogwaardige 'flexplek accommodaties' op wisselende locaties op het eiland, waar je kunt bivakkeren in de unieke Texelse natuur. Het nieuwe kamperen van maart tot en met oktober. Is het niks, dan gewoon stoppen.

Robin Konijn