Van dit knalapparaat werd de gasslang doorgesneden.
Van dit knalapparaat werd de gasslang doorgesneden. Foto: Lia Duinker

Aangifte sabotage knalapparaten

Het is de laatste tijd schering en inslag dat knalapparaten worden gesaboteerd. Dit weekend gebeurde dat op een akker met wortels van firma Duinker van Nieuweschild, waar de slangen werden doorgesneden. Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie.

Knalapparaten worden ingezet om ganzen en ander gevogelte uit land- en tuinbouwgewassen te houden. Ze werken op gas, dat de knal veroorzaakt. 'We doen er alles aan om de ganzen van het land te houden, maar nu bezorgen ook mensen ons last', meldt Lia Duinker. Het is volgens haar de zoveelste keer dat hun knalapparaten worden gesaboteerd. 'De slang doorgesneden, de gasfles leeg, geen knallen meer en het land vol ganzen. Ik hoor van andere landbouwers dat het bij hen ook schering en inslag is. Op heel Texel worden knalapparaten stuk gemaakt.' Volgens de APV mag een boer zonder vergunning of melding een knalapparaat plaatsen als hij aan een aantal regels voldoet, zoals genoeg afstand naar de bebouwde kom en de frequentie van de knallen. 'De maximale termijn is vier weken, wij zijn daarvoor bezig met een ontheffing. Die stond vrijdag in de krant. De gemeente werkt mee. Samen met de (zeer beperkte) jacht zijn knalapparaten ongeveer het enige effectieve middel om die beesten nog een beetje weg te houden. Maar als mensen die dingen dan stelselmatig gaan saboteren...

Onze knalapparaten staan bijna 500 meter vanaf de openbare weg, achter in het land bij Utopia, achter de Stuifweg. De geluidsoverlast is vergelijkbaar met wonen naast de kerktoren, maximaal 6 knallen per uur. Wij knallen twee keer per uur drie keer achter elkaar. Het kost circa €10,000,- per hectare om deze wortels te telen, we bewaren ze in de grond en rooien ze voor de versmarkt. Dat scheelt bewaarkosten in de koeling en ze smaken een stuk beter, een duurzame teelt dus. Van het perceel wortels is al één hectare vernield door de ganzen, de rest hopen we de komende maanden te gaan rooien. Maar dan moeten die mensen wel met hun vingers van die knalapparaten afblijven.' Gebeurt het omdat het overlast geeft, vogels ervan schrikken of is er een andere reden? 'We hebben geen idee wie dit doet en aangifte gedaan bij de politie.' Die houdt zich aangebovelen voor tips.