In het Timorpark in Den Helder werd in 2006 met giften van particulieren een muzieknis gerealiseerd.
In het Timorpark in Den Helder werd in 2006 met giften van particulieren een muzieknis gerealiseerd. Foto: Pip Barnard

'Muzieknis in park'

Stichting De Wezentuin verwacht circa negentig mille nodig te hebben om een nieuwe muzieknis in het park in het centrum van Den Burg te bouwen. Dat zei Marga Lakwijk van de stichting tijdens een presentatie van de plannen.

Lakwijk zette tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan Den Burg uiteen dat de stichting al een tijdje bezig is weer een muzieknis in het park te krijgen. Van 1947 tot en met 1987 stond daar ook al een muzieknis. Lakwijk presenteerde een schets van een open nis ('voor behoud van zicht op de kerk') met een koperen en zinken dak. Qua locatie wordt gedacht aan het midden van het park of een andere plek waar eerst een driehoekig bankje stond. Bedoeling is dat tussen de spijlen van de muzieknis hekken kunnen komen, zodat de nis 's avonds kan worden afgesloten om overlast te voorkomen. De plannen riepen in de zaal meteen reacties op. Frits Langeveld vroeg zich af waarom er geen achterwand is getekend. Volgens hem komt het de akoestiek niet ten goede als de muzieknis rondom open is. Hij kreeg bijval van raadslid en muzikant Nils Lely. Volgens hem wordt het dak een geluidsvanger en gelden er voor geluid buiten andere wetten dan binnen. Hij pleitte eveneens voor een dichte achterwand. Lakwijk zei dat met een open muzieknis juist voor transparantie in de omgeving wordt gekozen. Remko van de Belt was wat verbaasd over het benodigde bedrag. Lakwijk stelde dat het vooralsnog een raming is. De stichting hoopt dat aannemers op het eiland bereid zijn medewerking te verlenen, zodat de kosten lager kunnen uitvallen. Petra Schut deed de suggestie aan de hand eens aan crowdfunding te denken. Op die manier zou de stichting volgens haar een beroep kunnen doen op iedereen die het leuk vindt dat de muzieknis terugkeert. Lakwijk liet al meermalen weten dat de stichting bezig is met het initiatief, omdat er veel signalen zijn dat de nis terug zou moeten keren. Als het zover komt, wordt de muzieknis naar verwachting gebouwd op grond van de gemeente. Volgens een woordvoerder van de gemeente moeten dan, voordat een vergunning wordt afgegeven, goede afspraken worden gemaakt.

De muzieknis die in 1947 werd gebouwd was een geschenk van de Texelse bevolking en het toenmalig gemeentebestuur aan het Texels Fanfarecorps. Dat bestond in 1941 vijftig jaar, maar als gevolg van de oorlog kwam het pas na de bevrijding tot een viering van het jubileum. Toenmalig burgemeester Rehorst stelde in 1947 dat het belangrijk was om in een tijd van materiële tekorten en pessimisme toch ook bezig te zijn met ideële en culturele zaken. Op 5 mei, een maand nadat de bouw was begonnen, gaf het Texels Fanfarecorps het eerste concert in de nis. Die had overigens een dichte achterkant aan de zijde waar eind jaren zestig het gemeentehuis werd gebouwd. In de jaren die volgden werd de muzieknis gebruikt voor gymnastiek- en fanfareuitvoeringen, concoursen en ook Texelpop vond er zijn oorsprong. Rehorst stelde in 1947 dat de muzieknis zeker honderd jaar zou staan, maar dat werden er veertig. Op 29 april 1987 werd de muzieknis - tot teleurstelling van diverse Texelaars - gesloopt, omdat hij in onbruik en verval was geraakt.