De families Witte en Van Tiel met het opgeruimde afval uit de Slufter.
De families Witte en Van Tiel met het opgeruimde afval uit de Slufter. Foto: Jeroen van Hattum

Slufter opruimen voor dopjes

Ze zochten met name dopjes, maar schoonmaken van de Slufter ging in één moeite mee.

Zakken vol rotzooi verzamelden Kees Witte, Els Witte, Mieke Witte, Monica Witte en Cecil van Tiel zondag in het natuurgebied. Tussen de rommel anderhalf kilo plastic dopjes die ten goede komen aan het dopjesproject waar Cecil en Monica van Tiel uit Oudeschild (Ruyterstraat 47) in oktober mee begonnen.

Met de dopjes wordt geld opgehaald voor de opleiding van blindegeleidenhonden. Het is een project waar het Belgisch Centrum voor Blindegeleidenhonden in 2005 mee startte. Sindsdien is geld opgehaald voor meerdere opleidingen.

De familie Van Tiel heeft sinds oktober ruim 24 kilo aan dopjes voorbij zien komen. Dat zijn ongeveer 14.500 plastic dopjes. 'Die brengen we naar een verzamelplaats in Den Helder. Daar worden zo'n 100.000 dopjes per maand ingezameld.' De dopjes worden hergebruikt in plastic pallets.

Volgens Van Tiel worden er vrijwel dagelijks dopjes in de bus gedaan en bellen er geregeld Texelaars aan om wat af te geven. Er worden inmiddels ook dopjes ingezameld op de Jozefschool in Den Burg en bij de familie Eelman aan de Bosrandweg 397 in De Koog. Van Tiel: 'We zoeken dopjes van flessen frisdrank, mineraalwater, sportdrankjes, melkflessen, pakken fruitsap, vla en yoghurt.'

De rest van de rommel die zondag in de Slufter werd verzameld, is aangemeld bij Staatsbosbeheer en klaargezet om opgehaald te worden.