Steun aan bouwsector in nood

De vijfde terugblik op het werk van de gemeenteraad in de afgelopen vier jaar: steun aan de bouwsector.

Circa 170 bouwers komen dinsdagavond 6 december 2011 naar de raadzaal van het gemeentehuis. Ze doen dat, op verzoek van het Texels Ondernemersplatform en Bouwgroep Texel, om aan te tonen dat het crisis is in de bouw. Raad en college krijgen met de massale aanwezigheid luid en duidelijk het verzoek iets te doen dat de bouwsector kan helpen.

Een soortgelijk verzoek wordt ook al op 12 oktober dat jaar gedaan. CDA-raadslid Klaas Veenbaas, zelf aannemer, kaart in de rondvraag van de raadsvergadering aan dat het ronduit slecht gaat in de bouw en dat er iets moet worden.

De signalen worden opgepakt. Burgemeester en wethouders besluiten dat zomerwoningen vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied alvast van 70 naar 100 vierkante meter mogen worden vergroot.

Daarnaast krijgt de gemeenteraad een voorstel om €20.000,- extra beschikbaar te stellen om het nieuwe plan Buitengebied zo snel mogelijk klaar hebben. Daar wordt op dat moment reikhalzend naar uitgekeken, maar de totstandkoming verloopt moeizaam. Tijdens een extra raad van 11 januari 2012 keuren de partijen de uitgave van €20.000,- unaniem goed.

De besluitvorming leidt tot een toename van bouwaanvragen voor het vergroten van zomerhuizen. Als gevolg van de crisis loopt het echter niet storm. De bouwwereld heeft goede woorden voor de gemeente en dan vooral voor het feit dat deze collegeperiode een wekelijks bouwberaad plaatsvindt. Daarin wordt besproken waar iedereen in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt en dat wordt door de bouwwereld op prijs gesteld.

Op 18 juli 2012 stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan voor Woonstede Nesland in Den Burg vast, zodat daar de bouw van 35 nieuwe woningen kan beginnen. Dat gaat ook niet allemaal zonder slag of stoot. GroenLinks, Texel 2010, D66, CDA en VVD dringen er in juni 2012 bij het college op aan dat er vaart wordt gemaakt, omdat anders er mogelijk mensen gaan afhaken bij het woningbouwproject aan de Pontweg.

In dezelfde raadsvergadering besluiten de partijen unaniem garant te gaan staan voor de legeskosten (€26.000,-) die Woontij moet betalen voor de twaalf geplande energienulwoningen op 't Zouteland in Den Hoorn. Dat moet de gang houden in dat proces dat eveneens vertragingen en tegenslagen kent. Woonstede Nesland is inmiddels deels klaar en bewoond. Voor de twaalf huizen aan 't Zouteland wordt naarstig gezocht naar oplossingen om ze alsnog gebouwd te krijgen.