Glamping en andere nieuwe kampeervormen

Nieuwe kampeervormen steken overal de kop op. Ondernemers spelen in op veranderingen in de markt, bieden meer comfort en luxe en kampeervormen die zich onderscheiden.

Kamperen in een tentje, koken op een klein gascomfortje, slapen op een luchtbed, met verder minimale voorzieningen, liefst midden in de natuur. Het gevoel bestaat nog volop, maar berust vooral op nostalgie. Kampeerders willen tegenwoordig vooral luxe, comfort en selecteren steeds vaker op goed en gratis internet. 'Verouderd aanbod krijgt het steeds lastiger', schrijft de Rabobank. Nog een landelijke trend: Kampeerterreinen zagen het aantal gasten in de eerste (koude) helft van 2013 met 6,3 procent dalen. Terwijl de markt voor toeristisch kamperen onder druk staat en het aantal toeristische overnachtingen gestaag terugloopt, neemt de vraag naar kamperen bij de boer jaarlijks licht toe. Ook natuurkampeerterreinen staan de laatste jaren meer in de belangstelling.

De Vereniging van Texelse Kampeerboeren heeft 62 leden, er zijn 77 vergunninghouders. Ook daar zie je allerlei ontwikkelingen. Zoals op Lindehoeve van Carlo en Carien Veeger aan de Westerweg. Zij haken in op het fenomeen glamping, waarbij de kampeerder niet zelf zijn tent of caravan hoeft mee te nemen, maar letterlijk in een gespreid bedje wordt ontvangen. Het label van 'Beter BoerenBed' waaronder zij hun compleet ingerichte tenten promoten staat voor kwaliteit, kleinschaligheid en ruim en comfortabel kamperen. 'Zonder TV, elektriciteit, koelkast, badkamer…maar wel een unieke beleving: slapen in een bedstee, koken op de houtkachel, bonen malen met een koffiemolen en een echte poepdoos (die je wel kunt doorspoelen).' Nostalgie in een modern jasje. 'We zijn er twee jaar geleden mee begonnen en het loopt lekker', vertelt Carlo Veeger. 'Doordat de tenten stabiel zijn kun je ze langer verhuren en dat maakt het seizoen breder. We kenden het concept niet, werden ervoor benaderd en raakten enthousiast. Beter Boerenbed stelt de tenten beschikbaar, doet de pr en handelt de boekingen af. Ze verkopen als het ware een belevenis. Het is tamelijk exclusief, één van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat je heel dicht bij een nationaal park zit. Daarom kwamen ze bij ons terecht. Ons boerenbedrijf, de schapen en de kleinschalige manier van werken zijn van toegevoegde waarde. We bieden bijvoorbeeld veel vermaak voor de kinderen. We hebben een stuk of negen tenten. We hebben er wel meer drukte aan dan toen we nog een 'gewone' boerencamping hadden. Het is een stuk intensiever. Relatief veel korte verblijven, vaak weekenden, midweken en weken. De bezetting schommelt wel eens, maar de bezetting is een stuk omhoog gegaan. In de zomer zitten we vol en daarbuiten ook vaak. Je moet je bedrijfsvoering er wel op instellen. Op de wisseldagen, op maandag en vrijdag hebben we het een stuk drukker gekregen. Wij zorgen dan dat de boel wordt schoongemaakt, ander beddengoed, etc. Op die dagen moet je geen gras gaan maaien of schudden, maar zorgen dat je er bent. Het rendement is een stuk omhoog gegaan, het kamperen is een stevige poot onder ons bedrijf geworden.'

Een heel andere vorm van 'glamping' vinden we bij Camp Silver aan de Eendenkooiweg bij Oosterend. De airstreamcaravans mogen zich al jaren in een grote populariteit verheugen. Ook een vorm van retrokamperen waarbij de gast wordt omgeven met veel luxe en service. Landschappelijk mogen ze op Texel dan ter discussie staan, menig magazine schreef er een reportage over. Weer een andere vorm van glamping vind je op boerderijcamping Anemoonè aan de Maaikeduinweg, die sinds 2012 enkele volledig ingerichte Texelse Jutterstenten verhuurt. 'Gesitueerd op ruime, zonnige plaatsen in onze voormalige bloemenpluktuin', vermeldt de website. Volledig ingericht, comfortabel en zelfs met dekbedden van Texelse schapenwol.' Het zijn luxe kampeervormen waarvoor men bereid is de portemonnee te trekken, waardoor boeren er meer inkomsten uit kunnen halen.

'Thuiskomen in de luxe van eeuwenoude eenvoud', is de slogan waarmee Texel Yurts deze westerse variant op nomadententen uit Mongolië aanprijst. Met een vuurplek in het midden. 'Knus, intiem en behaaglijk', kortom ook hier een kampeervorm met een hoge mate van beleving, maar ook met volop luxe. Geen boerencamping, ze staan op Loodsmansduin, in een duinpan staat zelfs de 'bruidsyurt'. Ook hier is het enige dat de gast hoeft te doen reserveren, in de auto stappen en de koffer uitpakken.

Aan onderscheid geen gebrek. Op Kogerstrand en Loodsmansduin vooral omdat je er in de duinen kunt kamperen, wat in Nederland tamelijk uniek is. Maar met duinkamperen alleen haal je niet meer genoeg gasten binnen. Nadat eerder sanitaire- en andere voorzieningen op Kogerstrand werden gerenoveerd, was enkele jaren geleden Loodsmansduin aan de beurt. Met de herindeling en modernisering wordt ingespeeld op meerdere doelgroepen, die graag in de natuur willen kamperen, maar ook behoefte hebben aan luxe, comfort, etc. Chalets zorgen voor verbreding van het seizoen, voor extra inkomsten en maken het bedrijf een stukje minder weersgevoelig. Op Kogerstrand is deze jaarrond accommodatie niet toegestaan.

De camping op De Krim, door de ANWB en de Duitse zusterorganisatie ADAC voorzien van vijf sterren en onlangs verkozen tot één van de vijf beste campings van Europa, onderscheidt zich vooral als camping met de meeste en de beste voorzieningen. Een echte familiecamping, met onder meer een binnen- en buitenzwembad, veel voorzieningen voor alle weertypes, zoals de onlangs geopende midgetgolf- en lasergamehal en een uitgebreid recreatieprogramma. En gratis en goed werkend internet op de kampeerplek, voor menigeen inmiddels belangrijker dan schoon sanitair. Een camping die in de zomer gewoon vol zit. Zeker nu het verderop gelegen Sluftervallei vakantiehuizen heeft gebouwd op de campingvelden, en er alleen nog in een stukje duin kan worden gekampeerd.

Camping Woutershok onderscheidt zich op heel andere wijze. Door de ligging in de Dennen, nabij duinen, strand en Den Burg op korte afstand. Ook hier goede voorzieningen, zoals privésanitair, en gastvrijheid. Veel senioren in voor- en naseizoen en families in de zomer. Privésanitair, verwarmd en wel, vind je ook op de Bremakker, met volop natuur. Gelegen deels in het nationaal park, timmerden zij ook aan de weg met de Milieubarometer, inspelend op de groene trend en hebben zij met de verhuur van chalets het seizoen verlengd.

Al die campings, nog veel meer dan hiervoor zijn genoemd, hebben hun vaste gasten. Niet zelden in de overtuiging dat zij op 'het allermooiste' plekje van Texel staan, of dat nu bij een boer in Eierland is, in de duinen bij De Koog of Den Hoorn of lekker met de familie op De Krim.