Loodsmansduin, met op de voorgrond de chalets die enkele jaren geleden zijn geplaatst en die voor een bredere basis moeten zorgen.
Loodsmansduin, met op de voorgrond de chalets die enkele jaren geleden zijn geplaatst en die voor een bredere basis moeten zorgen. Foto: Ton Zegers

Kampeersector groot en volop in beweging

Met circa 18.500 slaapplaatsen (incl. stacaravans en chalets)  is de kampeersector een grote speler op de toeristische markt, die economisch van grote betekenis is. Een bedrijfstak die volop in beweging is. Nieuwe kampeervormen spelen in op de groeiende vraag naar comfort, luxe, gemak, voorzieningen, rust, ruimte en (natuur)beleving. De Krim die het beheer van TexelCampings overneemt, twee grote spelers op de markt in één hand. En dat andere nieuws, dat de verkoop van caravans in vier jaar tijd bijna is gehalveerd, terwijl er juist meer campers zijn verkocht. Landelijke trend is dat de vraag naar kamperen geleidelijk afneemt. De sector is weersgevoelig, in slechte zomers daalt de bezetting. Het kampeerseizoen is relatief kort, investeringen moeten in korte tijd worden terugverdiend. Biedt dat nog wel voldoende perspectief? Tijd voor een analyse.  

De kampeersector op Texel is niet over één kam te scheren. Eerst de cijfers, gerekend naar slaapplaatsen in 2013: Tenten en toercaravans 10.752 (2010: 11.307), kamperen bij de boer 2044 (77 vergunningen, het maximum is 3000 bedden) en bij particulieren 259. Aan toeristische bedden circa dertig procent van het totaal op Texel. De categrorie stacaravans omvat circa 5446 bedden. Een belangrijke economische pijler dus.

TexelCampings is met circa 7.000 bedden met afstand de grootste speler. Loodsmansduin is met 2.500 slaapplaatsen vooral belangrijk voor Den Hoorn, Kogerstrand (3000) en Om de Noord en De Shelter (samen 1500) leveren van oudsher een flinke bijdrage aan de Koger economie. Zoals de camping van De Krim (2.300) bijdraagt aan de economie in de noordkop. Waar De Krim door het hoge mate aan luxe en voorzieningen een behoorlijk stabiele bezetting heeft, zijn vooral Loodsmansduin en Kogerstrand aan schommeling onderhevig. Door de matige zomers van 2011 en 2012 bleven veel kampeerders weg of vertrokken eerder. Tijdens de mooie zomer van 2013 veerde de bezetting op, maar kon het verlies van voorgaande jaren niet goedmaken. TexelCampings (TC) investeerde fors in sanitair- en receptie- en andere gebouwen, in infrastructuur en chalets, de kosten daarvoor zijn nog lang niet terugverdiend. Vaste kampeerders verdwenen, terwijl van de 100 tot 150 seizoen- en jaarplaatsen die zijn gecreëerd op Loodsmansduin er tot dusver slechts 60 zijn verhuurd. Veel kampeerders hikken blijkbaar aan tegen de investering en de jaarlasten van de moderne standplaatsen. De chalets die zijn geplaatst beginnen wel te verhuren, maar een deel van de opbrengst vloeit weg met de leasekosten en met een jaar of vier, vijf moeten ze worden vernieuwd.

Supermarktondernemer Minne Goënga schat op basis van berekeningen dat sinds de mooie zomer van 2003 het aantal overnachtingen in Den Hoorn en omgeving, vooral door Loodsmansduin, op jaarbasis met 45.000 is teruggelopen. 'Als elke kampeerder hier een tientje per dag besteedt, dan scheelt dat €450.000,- aan omzet.' Dat tientje is niet denkbeeldig. Uit de TexelMonitor, de jaarlijkse enquête van de VVV in samenwerking met TESO blijkt dat bezoekers van Texel per dag tussen de €50 en €100,- besteden. Ook voor Kogerstrand waren 2011 en 2012 geen vetpot. Om de Noord en De Shelter, die een poosje geleden flink zijn aangepakt, liggen beschut en hebben een meer stabiele bezetting. Maar om de kampeerder, die steeds meer luxe, comfort, voorzieningen, voldoende stroom en inmiddels ook (gratis en goed werkend) internet wil, tevreden te stellen, moet met name op Kogerstrand nog flink worden geïnvesteerd. Onder meer in een aantal sanitairgebouwen, de stroomvoorziening moet van 4 naar 10/6 ampère en gratis en werkend wifi, wat op alle vier campings van TC moet gebeuren. Kostenverhogend is ook de aanpassing van de pacht van SBB.