NIOZ moet snijden

in formatieplaatsen

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op 't Horntje moet stevig bezuinigen. Korting op de subsidie en afgenomen opbrengsten uit projecten zorgen voor minder inkomsten, terwijl de kosten zijn gestegen. Zoals het er nu naar uitziet moeten er op het NIOZ formatieplaatsen verdwijnen.

Moederorganisatie NWO, dat wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en instituten financiert, stopte uit bezuinigingsoverweging een jaar of vier, vijf geleden met indexeren van de basisbijdrage van het NIOZ van circa €15 miljoen. In diezelfde periode stegen de kosten door inflatie met circa €1 miljoen. 'Maar dat werd gecompenseerd doordat we in die periode behoorlijk wat extra inkomsten hadden uit onderzoeksprojecten voor andere overheden en bedrijven', vertelt adjunct-directeur Herman Ridderinkhof.

Volgende tegenvaller was dat in het voorjaar van 2013 bekend werd dat NWO de basisbijdrage de komende jaren geleidelijk vermindert met zo'n 7 procent, ook circa €1 miljoen. 'Vergeleken met een paar jaar geleden is onze basisfinanciering met zo'n vijftien procent achteruit gegaan', becijfert Ridderinkhof. 'We hadden gehoopt dat we dat vanuit de markt konden opvangen. Maar na een paar goede jaren is daar de klad ingekomen. De mogelijkheden voor projecten zijn een stuk minder geworden. Daarvoor zijn meerdere redenen. Bijvoorbeeld door een heroriëntatie van het Waddenfonds. Ook klimaatonderzoek is minder populair. De overheid is stevig aan het bezuinigen en daardoor is er ook minder geld beschikbaar voor klimaat- en milieuonderzoek. Daardoor is het aantal onderzoeksvoorstellen dat wij kunnen indienen drastisch afgenomen. Bij het opstellen van de begroting voor 2014 in het najaar van 2013, kwam deze harde realiteit voor het eerst keihard naar voren, nadat door het overstappen op een nieuwe financieel systeem het NIOZ anderhalf jaar geen inzicht had in de meest actuele cijfers. 'De financiële terugval bleek groter dan we dachten.'

Een opeenstapeling van oorzaken, waardoor het NIOZ structureel een paar miljoen minder te besteden heeft. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de instituten op 't Horntje en de kleinere vestiging in Yerseke waarmee het NIOZ twee jaar geleden is samen gegaan. Over de aard van de ingrepen voeren de directie, bestaande uit Ridderinkhof en Henk Brinkhuis, en bestuur van het NIOZ intensief overleg met directie en bestuur van moederorganisatie NWO. Bij het NIOZ zijn, inclusief de vestiging in Yerseke waarmee in 2012 is gefuseerd, 200 medewerkers in vaste dienst. De uitgaven moeten in ieder geval worden teruggebracht en of dit bereikt kan worden via natuurlijk verloop lijkt op dit moment niet waarschijnlijk. Met NWO is de afspraak gemaakt dat onderzoeksvaartuig Pelagia, in wetenschapskringen het visitekaartje van het NIOZ, in ieder geval in 2014 en 2015 in de vaart blijft.

Meer nieuws over de ontwikkelingen op het NIOZ, de grootste werkgever op het eiland, en de mogelijkheden voor de toekomst op pagina 5.